fbpx
Сьогодні
Відео 21:54 08 Бер 2024

У Національній бібліотеці для дітей за допомогою ШІ оживили твори Тараса Шевченка: для чого це рішення

English version here

До 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка в Національній бібліотеці для дітей за допомогою цифрових технологій оживили твори Тараса Шевченка.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство культури та інформаційної політики.

У чому проблема?

9 березня цьогоріч Україна відзначає 210-річчя від дня народження видатного поета, художника та громадського діяча Тараса Шевченка.

«Саме зараз, під час війни за наші цінності та ідентичність, важливо належно вшанувати пам'ять про Тараса Шевченка – національного символу України. Адже саме за нашу культуру й історію, а також за вільне майбутнє так самовіддано борються всі українці. Поет завжди надихав нас на перемогу. Його слова «Борітеся – поборете» викарбувані у серці кожного патріота», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Яке рішення?

До ювілейної дати фахівці Національної бібліотеки України для дітей за допомогою штучного інтелекту оживили збірку поезій Тараса Шевченка «Тече вода з-під явора» 1939 року видання з ілюстраціями української художниці Любові Джолос.

"За допомогою цифрових технологій Національна бібліотека України для дітей дарує нове життя не заслужено забутим книгам, кожна з яких є частинкою нашої славетної культури. Самобутня спадщина України нараховує велику кількість виняткових та неповторних творів, значна частина з яких зберігається у фонді відділу рідкісних та цінних видань бібліотеки", – зазначають на сайті бібліотеки.

Як це працює?

Три анімаційні випуски творів Тараса Шевченка та інші ресурси проєкту «Книги оживають» можна знайти на сайті бібліотеки.

У лютому уряд затвердив план заходів з відзначення ювілейної річниці від дня народження Шевченка на державному рівні. Програма передбачає низку культурних, мистецьких та інформаційних заходів як в Україні, так і за її межами. 

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Національний музей Тараса Шевченка та Rаvatar презентували офіційну інстаграм-сторінку віртуального Тараса Шевченка, створеного за допомогою штучного інтелекту. Цей соціальний проєкт присвячений популяризації багатогранного українського мистецтва.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: