fbpx
Сьогодні
11:58 08 Бер 2024

Сполучені Штати приєдналися до Міжнародної коаліції щодо повернення українських дітей

English version here

Фото: Depositphotos

Сполучені Штати Америки офіційно стали державою-членом коаліції, яка виступає за безпечне повернення в Україну дітей, незаконно депортованих і переміщених російською федерацією в умовах війни.

Про це йдеться в офіційній заяві Держдепартаменту США, оприлюдненій у четвер, пише Рубрика.

США визнали збройні сили Росії стороною, які вчиняють серйозні порушення щодо дітей у війні проти України.

"Ми приймаємо до відома доповідь Генерального секретаря ООН "Діти та збройні конфлікти, в якій збройні сили Росії та пов'язані з ними збройні угруповання включені до списку сторін, які роблять серйозні порушення щодо дітей у збройному конфлікті", – заявили у Держдепі США.

Також Сполучені Штати наголосили, що у війні мають дотримуватися права людини.

"Міжнародне гуманітарне право та норми в галузі прав людини мають дотримуватися в контексті агресивної війни Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом вирішення проблеми незаконної депортації та примусового переміщення українських дітей Російською Федерацією", – заявили у Держдепі.

США допоможуть надання допомоги дітям, які постраждали від незаконної депортації.

"Сприяння наданню всієї необхідної гуманітарної, медичної та психологічної допомоги дітям та їхнім родинам, які постраждали від незаконної депортації та примусового переміщення Російською Федерацією, з метою їхньої реінтеграції та відновлення їхнього добробуту", – заявили в Держдепі.

Вашингтон підтримає зусилля щодо притягнення осіб, відповідальних за незаконну депортацію до відповідальності.

"Підтримуємо зусилля щодо притягнення осіб, відповідальних за організацію незаконної депортації та насильницького переміщення українських дітей, до відповідальності відповідно до міжнародного права", – написали у Держдепі.

Зазначимо, 8 грудня минулого року в Києві відбулося перше засідання міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Нагадаємо,  наприкінці жовтня представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

Що відомо про депортацію дітей в росію та на ТОТ

Станом на 3 грудня Україна підтвердила незаконне вивезення 19 546 дітей.

Нагадаємо, з початку повномасштабної російської агресії військові ворожої армії вивозять українських дітей в рф та підконтрольні їм території. В Україні створили мапу таборів, в які направляють дітей.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях України російські загарбники посилюють примусове насадження російської агресивної ідеології.

Окрім того, національний спротив повідомляє, що на тимчасово захоплених територіях російські окупанти затримують дітей, аби тиснути на їхніх батьків.

У разі депортації вас або вашої родини можна звернутися до Офісу омбудсмена:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: [email protected];
  • на гарячу лінію: 0 800 501 720;
  • за телефоном: 044 299 74 08.

Також у разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви "Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини" на сайті "Діти війни".

Зазначимо, що після повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну на початку 2022 року понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території білорусі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: