fbpx
Сьогодні
09:10 05 Бер 2024

У "режим військової економіки" перевести оборонну промисловість ЄС планує запропонувати Єврокомісія

5 березня Європейська комісія запропонує Євросоюзу способи стимулювати свою оборонну промисловість, щоб вона могла перейти в "режим військової економіки" у відповідь на вторгнення росії в Україну.

Про це пише Reuters.

Як повідомляє видання, європейський комісар з питань промисловості Тьєррі Бретон, за словами офіційних осіб ЄС, представить пропозиції зі стимулювання країн ЄС купувати більше зброї у європейських компаній, а також з надання допомоги таким компаніям у збільшенні виробничих потужностей.

Бретон, який був генеральним директором французької технологічної компанії, також заявив, що можливість чергового президентського терміну Дональда Трампа в США, який поставив під сумнів зобов'язання Вашингтона перед НАТО, означає, що Європа повинна робити більше для свого захисту.

"Нам необхідно змінити парадигму і перейти в режим військової економіки. Це також означає, що європейська оборонна промисловість повинна йти на більший ризик за нашої підтримки.

У нинішньому геополітичному контексті Європа повинна взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку, незалежно від результату виборів наших союзників кожні чотири роки", наголосив він

Війна росії в Україні спонукала багато європейських країн збільшити витрати на оборону. Але чиновники ЄС стверджують, що суто національні зусилля менш ефективні. Вони хочуть, щоб органи ЄС відігравали більш значну роль в оборонній промисловій політиці.

Як наголошують аналітики, війна показала, що європейська промисловість виявилася погано підготовленою до деяких серйозних проблем, таких як раптове підвищення попиту на велику кількість артилерійських боєприпасів.

Пропозиції Бретона включають створення європейської версії американської схеми іноземних військових продажів, за якою Сполучені Штати допомагають урядам інших країн купувати зброю в американських компаній.

Ще одна пропозиція дозволить ЄС змусити європейські компанії з виробництва зброї віддавати пріоритет європейським замовленням під час кризи.

Щоб втілити ці пропозиції в життя, їх мають схвалити 27 національних урядів ЄС, які часто не бажають поступатися повноваженнями в питаннях оборони та військової справи, а також і Європейський парламент.

Пропозиції будуть уважно вивчені Північноатлантичний Альянс, який заявив, що вітає зусилля ЄС щодо сприяння європейській обороні. Проте попередив, що вони не повинні дублювати або суперечити роботі НАТО.

Що відомо про оборонний план Європейського Союзу

Нагадаємо, що Євросоюз до 2035 року планує здійснювати до половини оборонних закупівель всередині ЄС, змінивши тенденцію купівлі більшості військового обладнання в третіх країнах.

Наразі Європейський Союз намагається збільшити виробничі потужності та витрати після десятиліть недоінвестування.

Пропозиції в новій стратегії, зокрема, включають:

  • мінімальний рівень спільних закупівель оборонного обладнання та зміну тенденції до закупівлі військових систем у постачальників поза ЄС із метою забезпечення того, щоб від третини до половини вартості оборонного ринку ЄС були представлені внутрішньою торгівлею;
  • механізми, які б забезпечували негайне нарощування критично важливих поставок у разі дефіциту або кризи, а також оперативне виявлення критичної залежності від третіх країн;
  • розширення доступу промисловості до фінансів і програм фінансування ЄС та створення нових партнерств у сфері оборони й безпеки;
  • визначення флагманських проєктів, на яких слід зосередити зусилля та ресурси.

Окрім того, протягом минулих місяців Європейський Союз вже значно наростив виробництво боєприпасів та доведе цю спроможність до 1 млн боєприпасів на рік вже у березні поточного року і до 2 млн – у 2025 році.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: