fbpx
Сьогодні
15:40 05 Бер 2024

Суспільне та фундація Lingvis запустили ШІ-платформу для вивчення української: як працює це рішення

Платформу для вивчення української мови запустило Суспільне мовлення разом зі шведською фундацією Lingvis. Вебзастосунок функціонує з використанням технології штучного інтелекту.

Про це у Фейсбуці повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, пише Рубрика

У чому проблема?

Раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Прем'єр-міністра з листом щодо необхідності підготовки заходів з мовної євроінтеграції.

Він наголосив, зокрема, що потрібно невідкладно розробити та затвердити державний стандарт з української мови як іноземної, а також запровадити сертифікаційний іспит на визначення рівня володіння українською мовою як іноземною.

"З огляду на перспективи вступу до ЄС Україна матиме як нові можливості, так і обов'язки щодо функціонування, популяризації і вивчення української мови як майбутньої мови ЄС. Це потребує невідкладної комплексної, системної та ґрунтовної підготовчої роботи уряду, центральних органів виконавчої влади, освітніх, наукових та інших установ держави", – зазначив Кремінь.

Яке рішення?

Суспільне мовлення разом зі шведською фундацією Lingvis запустили платформу для вивчення української мови, функціонує вона з використанням технології штучного інтелекту.

Як це працює?

Як зазначається, новий вебзастосунок дозволяє вивчати українську носіям:

  • угорської,
  • німецької,
  • французької,
  • італійської,
  • японської,
  • португальської,
  • швецької і багатьох інших мов.

Так, переглядаючи контент Суспільного, користувачі платформи мають можливість отримувати миттєвий переклад подій на екрані з контекстуалізацією слів, формувати індивідуальний словник і тренувати його різними вправами.

Складність перекладу й контекстуалізації різні, вони залежать від обраного користувачем рівня володіння українською.

Кожне слово маркується кольором, відповідно до рівня складності:

  • зеленим – слова, що вже мають бути відомі,
  • жовтим – ті, що треба вивчити одразу,
  • червоним – ті, що можна вивчити пізніше.

З метою забезпечення найвищої якості перекладів й ефективності вивчення платформа вдосконалюється за допомогою штучного інтелекту, включно із chatGPT.

Нагадаємо, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь разом із популярним проєктом "Єдині" започаткували перші в Україні курси із вдосконалення державної мови для військовослужбовців.

Також повідомлялось, що Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ "Львівська політехніка"  презентував посібник з української мови як іноземної для дітей.

Як повідомлялось, з 16 липня 2022 року в Україні передбачено адміністративну відповідальність за порушення норм закону про мову.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: