fbpx
Сьогодні
21:49 28 Лют 2024

Стартує четвертий марафон з написання текстів про українську культуру у Вікіпедії: для чого це рішення

Фото: МЗС

У період з 1 по 31 березня Міністерство закордонних справ разом з Українським інститутом та ГО «Вікімедіа Україна» проведуть щорічну інформаційну кампанію «Місяць культурної дипломатії України у Вікіпедії». 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на МЗС України.

У чому проблема?

Ця інформаційна кампанія має на меті збільшити кількість статей про Україну та її культуру українською та іншими мовами, оскільки Вікіпедія є одним із найбільших і найдоступніших світових джерел інформації.

«З 2021 року, коли ми ініціювали наповнення Вікіпедії правдивими фактами про Україну, проєкт досяг неабияких успіхів. Важливо, що цей процес триває вже четвертий рік поспіль і нарощує масштаби, залучає у свої лави небайдужих людей в Україні та у всьому світі. Я дякую кожному та кожній за важливий внесок у цю спільну справу. Вона особливо важлива зараз, у контексті протидії спробам Росії знищити українську ідентичність, спотворити українську історію, присвоїти наших митців, в цілому заперечувати право України на існування. Місяць культурної дипломатії України у Вікіпедії є важливою частиною стратегії просування у світі правдивих, заснованих на фактах наративів про Україну», – наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. 

Яке рішення?

Цьогорічна тема проєкту – деколонізація української культури. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну світова спільнота стала більше цікавитися досі недослідженою українською культурою. Чимало митців, науковців, історичних постатей, творів мистецтва відомі в світі як російські, у той час як вони є фундаментальною частиною української культурної спадщини. Проєкт прагне:

  • розкрити українську ідентичність цих постатей,
  • формування їхніх світоглядів під впливом української культури,
  • продемонструвати їхній тісний зв'язок із Україною.

«Культурна колонізація в першу чергу спрямована на те, щоб підпорядкувати собі й не дати можливості самостійного розвитку, самостійного становлення націй через культуру. Росія привласнювала собі українську культурну спадщину століттями, привласнюючи собі найвидатніших українських митців, їхніх здобутків, і применшуючи українську культуру до рівня містечкової. Наше завдання – повернути собі власні культурні надбання і розповісти його справжню історію світові», – зазначив Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту. 

Як це працює?

З 2021 року в межах інформаційної кампанії у Вікіпедії було створено понад 6 000 унікальних статей на тему української культури різними мовами. Так, на платформі з'явилися тексти не лише більш поширеними мовами як-то французькою, німецькою, японською, китайською тощо, але й арабською, баскською, валійською, індонезійською, мовами тіап і гуджараті.

«Ми проводимо Місяць культурної дипломатії у Вікіпедії вже чотири роки, і за цей час навколо нього сформувалася велика спільнота вікімедійців з усього світу, які допомагають крок за кроком відкрити Україну світові. Наприклад, минулого року до кампанії долучилися 154 учасники та учасниці з усього світу: від Сполучених Штатів та Канади до Малайзії та Японії. Разом з тим заохочуємо долучатися усіх охочих українців, котрі знають іноземні мови: будь-хто може долучитися до наповнення Вікіпедії будь-якою мовою, якою володіє», – зазначив Ілля Корнійко, голова Правління ГО «Вікімедіа Україна». 

З інформацією щодо конкурсу, списком запропонованих статей та умовами участі можна ознайомитись за посиланням: ucdm.wikimedia.org.ua.

Контактна особа для зв'язків зі ЗМІ: Олена Нескородяна, комунікаційна менеджерка Українського інституту: [email protected]

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: