fbpx
Сьогодні
20:35 08 Лют 2024

В Україні для ділової документації планують створити власний шрифт: навіщо це рішення

Фото: sitis

В Україні хочуть створити унікальний шрифт для ділової документації.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва під час наради зі шрифтовими дизайнерами, передає пресслужба МКІП.

У чому проблема?

Коли росія повномасштабно розпочала війну проти України, всі почали шукати спосіб зупинити агресора чи принаймні не допомагати йому. Люди бойкотують російські товари, бо в агресивній диктатурі кожен рубль податків росіян витрачається на війну.

Українські дизайнери шукають заміну російським програмам, конструкторам сайтів та іншим вебсервісам. Але цей бойкот майже не стосується російських шрифтів, хоча вони теж є засобом культурного й економічного впливу і під час війни мають потрапляти під санкції.

Окрім того, від вибору шрифту, залежить те, який правовласник отримує гроші. Нині через засилля російських шрифтів на українському ринку замість того, аби платити своїм шрифтовим дизайнерам, ми платимо московським.

Яке рішення?

Тому в Україні хочуть створити унікальний шрифт для ділової документації.

"Завдання створення українського національного шрифту є досі актуальним. Мета проста: нам необхідно оновити гарнітуру для ділових документів органів влади, зокрема наказів, розпоряджень, законів тощо. Зараз із цим справляється Times New Roman, але ми б хотіли щось своє — більш оригінальне і сучасне", пояснив Карандєєв.

Як це працює?

Своєю чергою учасники зустрічі зазначили, що в Україні є щонайменше чотири готові шрифти, розроблені вітчизняними дизайнерами. Вони підійдуть для використання в документах.

За підсумками наради вирішено сформувати широкий список пропозицій за двома групами:

  • ділові шрифти для текстів,
  • шрифти для заголовків — для декоративного оформлення офіційних документів.

Надалі експерти оберуть дві-три найкращі гарнітури та запропонують їх органам державної влади.

Як наголосили у відомстві, очікують, що згодом новий шрифт пошириться на все ділове мовлення в країні.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики хоче відмовитися від використання російських шрифтів та створити банк українських.

Окрім того, дизайнери створили перший український меморіальний шрифт UAF Memory. Ним робитимуть написи на памʼятниках та надгробних каменях загиблих захисників та захисниць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: