fbpx
Сьогодні
11:35 03 Бер 2024

У Повітряних силах прокоментували можливість росії розконсервувати старі літаки А-50

Фото: t.me/Hajun_BY

Російська федерація звичайно може спробувати замінити літаки дальнього радіолокаційного виявлення А-50, щоб замінити ті, які знищили українські військові, проте важливо, в якому стані вони перебувають зараз.

Про це розповідає речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Нагадаємо, нещодавно британські розвідники припустили, що росія може спробувати повернути до експлуатації раніше законсервовані літаки далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Ігнат прокоментував повідомлення розвідки Британії.

"Відновлення літака – це річ не проста. Питання в тому, в якому стані його законсервували. Якщо там все робоче. Якщо буде команда зверху, не думаю, що будуть дуже довго його відновлювати, знімати зі зберігання і направляти", наголосив речник.

Полковник підкреслив, що можливості літаків А-50 значно зменшені завдяки роботі Повітряних сил ЗСУ.

"Це справді досягнення, якого не було ніколи. Тому що А-50 збили вперше фактично, тоді вдруге таку машину (збили, – ред.) на великій відстані й відтіснили їх далі від лінії бойового зіткнення, що зменшило спроможності А-50 проводити радіолокаційну розвідку, дізнаватися цінну для ворога інформацію щодо планування атак і атак української авіації", – додав Ігнат.

Речник також зауважив, що росія намагатиметься відновити втрати, зокрема, і А-50, як це було і з втраченою тактичною авіацією.

Що відомо про збиття А-50?

Нагадаємо, увечері 14 січня українські військові уразили два російські літаки над Азовським морем.

Колишній Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний офіційно підтвердив знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління противника Іл-22.

А вже 19 січня в акваторії Азовського моря було зафіксовано російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50. .

Згодом, 23 лютого українські військові знову збили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 над Азовським морем.

У ГУР зазначали, що збити вдалося нову модернізовану російську версію літака, а саме А-50У. Його вартість становить 350 мільйонів доларів. Таких літаків у росії "залишилися одиниці", зазначали у розвідці. Ці повітряні командні пункти росія використовує, зокрема, для наведення по Україні ракетних ударів зі стратегічної авіації.

Літак дальнього радіолокаційного стеження А-50 призначений для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також наведення на них іншої авіації. Тобто такі літаки можуть визначати розташування українських об'єктів, наприклад систем ППО, авіації, і наводити удари по них.

За даними розвідників, у збитому літаку дальнього радіолокаційного виявлення А-50 був екіпаж із 10 росіян — усі вони загинули. А після збиття літака, ще п'ять таких російських повітряних суден були відкликані з бойової роботи, зазначають у ГУР.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: