fbpx
Сьогодні
20:16 03 Бер 2024

Головою регулятора енергетики й тарифів удруге став Тарасюк

Фото: kmu.gov.ua

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, обрала собі нового голову. На посаду керівника НКРЕКП, повернувся Валерій Тарасюк. Він уже очолював Нацкомісію з 2019 по 2022 рік.

Про це йдеться на сайті НКРЕКП, передає Рубрика.

Члени НКРЕКП обрали Тарасюка 3 березня шляхом таємного голосування. Регулятор повідомив, що Тарасюк має досвід роботи в енергетиці у понад десять років.

Відомо, що новий очільник НКРЕКП народився в 1976 році на Миколаївщині. У 1998 році закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка. На державній службі — з 2014 року.

З 2019 по 2022 рік Тарасюк очолював НКРЕКП, а з 2014 по 2016 був членом регулятора.

У 2020-му НКРЕКП зверталася до Державного бюро розслідувань щодо незаконного впливу групи народних депутатів на діяльність регулятора. Медіа писали, що йдеться про депутатів із партії "Батьківщина": Олексія Кучеренка, Валентина Наливайченка та Михайла Волинця. Як зазначала "Економічна правда", в НКРЕКП пов'язували тиск із лобіюванням інтересів енергетичного холдингу ДТЕК.

У 2021-му Національне агентство з питань запобігання корупції склало та надіслало до суду на Тарасюка і ще чотирьох членів НКРЕКП протоколи за порушення вимог стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Зазначалося, що вони взяли участь у голосуванні щодо преміювання самих себе.

У січні 2022-го видання "Слово і діло" писало, що суд ухвалив рішення про повернення протоколів про ймовірний конфлікт інтересів. Хоча НАЗК це заперечило.

Довідка про НКРЕКП

НКРЕКП здійснює державне регулювання з метою:

  • досягнення балансу інтересів споживачів, суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, і держави;
  • забезпечення енергетичної безпеки, європейської інтеграції ринків електричної енергії та природного газу України.

НКРЕКП може встановлювати граничні ціни на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку. А також може вимагати від операторів систем передачі та розподілу електричної енергії або операторів газотранспортної та газорозподільних систем за необхідності змінювати тарифи.

Нагадаємо, в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, водночас він не стосується електроенергії та холодної води.

Минулого року уряд підвищив тариф на електроенергію для населення на 70% з 1,68 грн/кВт-год до 2,64 грн/кВт-год.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: