fbpx
Сьогодні
13:28 03 Бер 2024

Потрібна в іншому місті: Фіцо поскаржився, що Італія виводить зі Словаччини систему ППО

Фото: AP

Італія відкличе зі Словаччини систему протиповітряної оборони SAMP/T.

Про це розповів прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, повідомляє Aktuality.

"Я отримав повідомлення від італійського уряду про те, що італійська система ППО, яку нам надали в оренду на рік, буде виведена зі Словаччини, тому що вона потрібна в іншому місці", – зазначив Фіцо.

Як наголосив словацький прем'єр, без захисту залишаються стратегічні об'єкти, зокрема АЕС. Урядовець додав, що попередній уряд "подарував" Україні російську систему ППО С-300, яка ще працювала.

"Потім у нас деякий час були американські системи Patriot, згодом і вони пішли, а тепер теж йдуть італійці", – поскаржився прем'єр.

Італійська система ППО SAMP/T замінила американську Patriot минулого року. Варто додати, що Словаччина надала Україні С-300 після широкомасштабного вторгнення рф у 2022 році.

Раніше міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар зустрівся і провів переговори з міністром закордонних справ росії Сергєєм Лавровим на дипломатичному форумі в турецькій Анталії. Їхню зустріч похвалив Фіцо.

Нагадаємо, у другу річницю повномасштабної війни Фіцо заявив, що війна почалася "з розгулу українських неонацистів". На початку цього тижня він скликав раду безпеки, занепокоївшись зустріччю союзників у Парижі щодо підтримки України.

Що відомо про можливість введення західних військ в Україну

Нагадаємо, що французький лідер на зібраній ним зустрічі країн-партнерів України у Парижі 26 лютого обговорювали відправлення своїх військ до України.

Утім, він зазначив, що наразі держави не досягли консенсусу щодо цього питання.

Згодом міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне зазначив, що Франція може направити своїх солдатів до України для допомоги з виконанням різних завдань, але поза участю у бойових діях.

Попри це, низка інших країн-членів НАТО вже виступили із заявами, що не розглядають відправлення своїх військ в Україну. Про це сказали у Білому домі США, Німеччині, Великій Британії, Канаді, Іспанії, Чехії, Польщі тощо.

Речник президента росії дмитро пєсков заявив, що якщо відправлення військових країн НАТО до України відбудеться, "то доведеться говорити не про ймовірність, а про неминучість прямого зіткнення росії та Альянсу".

Ще на початку повномасштабного вторгнення президент України Володимир Зеленський закликав  громадян іноземних держав, які є друзями України, долучатися до сил тероборони.

З них сформували окремий підрозділ — Інтернаціональний легіон територіальної оборони України. Вже у березні 2022 року в Міноборони повідомляли, що в Інтернаціональному легіоні є представники 55 країн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: