fbpx
Сьогодні
Фото 13:20 01 Бер 2024

В Україні провели випробування роботів для медичної евакуації: навіщо це рішення

English version here

Фото: Фейсбук / Ганна Гвоздяр

В Україні провели показові випробування наземних роботизованих систем. Їх можна використовувати для медичної евакуації на фронті.

Як інформує Рубрика,  про це повідомила заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості Ганна Гвоздяр у Facebook.

У чому проблема?

Ми маємо замінювати людей машинами всюди, де це можливо. Адже найцінніше, що у нас є на фронті – це люди.

Проте за оцінками медичних бригад, саме через тривалу евакуацію з поля бою і брак стаціонарних стабілізаційних пунктів, 50% важкопоранених врятувати не вдається.

Яке рішення?

В Україні провели показові випробування наземних роботизованих систем, які можна використовувати для медичної евакуації.

"Хочу сьогодні з вами поділитися хорошою новиною! Разом із Головним управлінням безпілотних систем та Brave1 провели показові випробування наземних роботизованих систем, які можна використовувати для медичної евакуації", – розповіла аступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Фото: Фейсбук / Ганна Гвоздяр

Як це працює?

"Ми маємо замінювати людей машинами всюди, де це можливо. Адже найцінніше, що у нас є на фронті – це люди.

Роботи зможуть вивозити поранених з-під шквального вогню. Це супер важлива історія, адже так ми збережемо життя наших медиків, а бійці зможуть швидше отримати допомогу й матимуть більше шансів на швидку евакуацію", – зауважила Ганна Гвоздяр.

Повідомляється, що свої вироби представили сім виробників. Це:

  • Terra Traverse,
  • "Роботизовані комплекси",
  • Keep Robotics,
  • Trident Technologies,
  • НВП "Українські безпілотні технології",
  • Tencore,
  • компанія "X".

Оцінювали роботів представники Командування медичних сил разом із медиками, які працюють безпосередньо на передовій.

Фото: Фейсбук / Ганна Гвоздяр

І тут же виробники змогли отримати конструктивну критику й поради, яким чином можна покращити свої вироби так, щоб вони могли бути максимально корисними на фронті.
Така взаємодія веде нас до найкращих виробів, яких потребує сьогодні фронт.
"Не всі виробники змогли приїхати сьогодні, а тому ми будемо продовжувати й далі. Будуть іще професійні тестування – в умовах, наближених до бойових, з РЕБом та іншими засобами протидії, у відповідному рельєфі й так далі. Тому величезна подяка всім виробникам. Ви неймовірні, ваші вироби круті і, що найголовніше, ви готові їх вдосконалювати!
Будемо робити це разом. Найкращій армії світу – найкращу зброю!" – зазначила заступниця міністра.

Нагадаємо, українські винахідники кластера Brave1 розробили евакуаційну платформу на дистанційному керуванні FoxTac, яка може вивозити поранених військових з поля бою.

Також Рубрика повідомляла, що електроноші для транспортування поранених розробив переселенець із Слов'янська Дмитро Мамонов, який нині проживає у Житомирі.

Окрім того, на Івано-Франківщині два волонтери Володимир Муссур та Роман Боринець з Брошнів-Осади створюють наземний дрон для евакуації поранених військових. Радіокерований пристрій розганятиметься до 20 км/год та зможе перевозити щонайменше 150 кг.

А також Рубрика повідомляла, що  в Києві презентували пересувні стабілізаційні пункти для порятунку важкопоранених на фронті.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: