fbpx
Сьогодні
Фото 12:40 22 Лют 2024

У Києві презентували пересувні стабілізаційні пункти для порятунку важкопоранених на фронті: як працює це рішення

English version here

Порятунок важкопоранених на фронті: у столиці презентували перші пересувні стабілізаційні пункти STABNET.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

За оцінками медичних бригад, саме через тривалу евакуацію з поля бою і брак стаціонарних стабілізаційних пунктів, 50% важкопоранених врятувати не вдається.

Яке рішення?

Мобільний стабілізаційний контейнер STABNET, який допоможе рятувати важкопоранених на передовій, представили у Києві. Завдання мобільних стабілізаційних контейнерів — забезпечити швидке надання медичної допомоги "на нулі".

Як це працює?

"Ідея створити компактний автономний комплекс народилась під час волонтерських поїздок на фронт, коли ми постачали автомобілі швидкої та медичне обладнання. Конструкцію запозичили у мобільних лазне-пральних комплексів, а також модулів польових шпиталів, які передавали Україні західні партнери. Цей контейнер можна швидко доправити у потрібне місце звичайним пікапом, адже час — найважливіше у боротьбі за життя пораненого", — розповів ідеолог та керівник проєкту, французький волонтер Дам'ян Аррі-Марен.

Французький волонтер на ідеолог проекту Дам'ян Аррі-Марен

Начальник медичної служби Командування Сил ТрО ЗСУ, полковник Олександр Томак додає — часто стабілізувати бійців доводиться в абсолютно непристосованих до цього умовах, буквально на землі. Тому мережа таких медичних контейнерів вздовж лінії фронту допомогла б знизити рівень смертності захисників.

"Часто відстань між полем бою і стабілізаційним пунктом бригади досить велика й евакуація триває довше, ніж нам би хотілося. На жаль на цьому етапі ми втрачаємо бійців внаслідок важких поранень. Крім того, оперативне надання допомоги у належних умовах допоможе зменшити кількість випадків бактеріального зараження, що призводить до ампутацій", — зазначив Томак.

Начальник медичної служби Командування Сил ТрО ЗСУ, полковник Олександр Томак

Перший пілотний контейнер виготовили за підтримки фонду Razom for Ukraine. У процесі проєктування команду розробників консультували десять медичних бригад, які працюють у стаціонарних стабілізаційних пунктах. 

Автономну роботу забезпечують бак для води та два генератори, а всередині є все необхідне для надання екстреної допомоги.

"У нас є дві стійки з обладнанням, де маємо: кисневий концентратор, набір для інтубації, апарат ШВЛ, дефібрилятор, монітор всіх життєво важливих функцій, УЗД-апарат та електрокоагулятор для зупинки кровотечі. Також є стерилізатор для обробки інструментів, мийка і холодильник для медикаментів та препаратів крові», зазначає координаторка розгортання STABNET на передовій, лікарка-хірург, капітан медичної служби ЗСУ Людмила Сакали

Лікарка-хірург капітан медичної служби ЗСУ Людмила Сакали

Після презентації мобільний стабілізаційний контейнер вирушить на фронт, де його тестуватимуть вже у реальних бойових умовах, і за потреби внесуть коригування у проект.

Розробники та волонтери планують створити мережу зі 100 мобільних стабілізаційних контейнерів вздовж всієї лінії фронту та цим розв'язати проблему втрати поранених бійці на шляху евакуації.

Нагадаємо, українські винахідники кластера Brave1 розробили евакуаційну платформу на дистанційному керуванні FoxTac, яка може вивозити поранених військових з поля бою.

Також Рубрика повідомляла, що електроноші для транспортування поранених розробив переселенець із Слов'янська Дмитро Мамонов, який нині проживає у Житомирі.

Окрім того, на Івано-Франківщині два волонтери Володимир Муссур та Роман Боринець з Брошнів-Осади створюють наземний дрон для евакуації поранених військових. Радіокерований пристрій розганятиметься до 20 км/год та зможе перевозити щонайменше 150 кг.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: