fbpx
Сьогодні
10:20 20 Лют 2024

В Україні розробили робота-платформу для евакуації поранених з поля бою: як працює це рішення

English version here

Фото: Телеграм / FEDOROV

Українські винахідники кластера Brave1 розробили евакуаційну платформу на дистанційному керуванні FoxTac, яка може вивозити поранених військових з поля бою. Транспортер успішно пройшов попередні випробування та знаходиться на етапі кодифікації.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм-канал міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

У чому проблема?

Як відомо, найважчою є евакуація з поля бою. Виніс поранених з поля бою здійснюється санітарами, наявними в штатах медичних підрозділів, а також солдатами, які виділяються для цієї мети розпорядженням командирів частин і підрозділів.

Однак вони теж наражаються на небезпеку, рятуючи своїх побратимів і можуть загинути, оскільки ворог веде постійний вогонь у зоні активних бойових дій.

Яке рішення?

Тому учасники кластера Brave1 розробили транспортер на дистанційному керуванні для евакуації поранених з поля бою.

Як це працює?

Як розповів очільник відомства, ця система повнопривідна і дає змогу їздити як на колісному ходу, так і на гусеничному.

Окрім того, платформа захищена від бруду й легко рухається по бездоріжжю. Дистанція керування — до 700 метрів, запас ходу — до 10 км.

евакуаційна платформа

Фото: Телеграм / FEDOROV

Зі слів Федорова, конкретно цим роботом може керувати оператор за 700 метрів від того місця, де лежить поранений.

"Тобто оператор в безпеці, а це можливість зберегти його життя, і врятувати пораненого. Дослідні зразки FoxTac успішно пройшли попередні випробування. Зараз триває процедура кодифікації, яка дасть змогу постачати платформу у війська", підкреслив у дописі Федоров.

Довідка

Brave1 – це міжгалузевий проєкт, його мета – стимулювання та підтримка розвитку компаній, які працюють у напрямку оборонних технологій.

Проєкт, покликаний сприяти розвитку оборонних технологій, засновано Міністерством економіки, Міністерством оборони, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості, Генеральним штабом ЗСУ та Радою національної безпеки й оборони.

"Приєднуйтеся до Brave1 зі своїми розробками й підсилюйте військових. Кластер підтримує розробників на всіх етапах — від організації випробувань і подання заявки на грант до допомоги з кодифікацією за стандартами НАТО. Розвиток технологій — наша ключова перевага в цій війні та спосіб зберегти життя захисників", зауважив міністр цифрової трансформації.

Нагадаємо, що українські розробники з кластера Brave1 створюють інноваційну технологію, яка полягає в розмінуванні територій за допомогою штучного інтелекту.

Окрім того, також учасники оборонного кластера Brave1 створили універсального робота D-21-11, який обладнаний автоматичною туреллю та може виконувати бойові завдання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: