fbpx
Сьогодні
13:42 01 Бер 2024

Опитування показало, що майже половина чоловіків не готова мобілізуватися: лякають, зокрема, смерть і погані командири

Фото: Depositphotos

В Україні 48,1% опитаних чоловіків призовного віку не готові мобілізуватися. Зокрема, їх лякають смерть та можливість потрапити до поганого командира. А 35% чоловіків натомість готові долучитися до Збройних сил України.

Як інформує Рубрика, про це йдеться в результатах соціологічного опитування дослідницької агенції Info Sapiens, проведеного на замовлення агенції журналістики даних Texty.org.ua.

Texty.org.ua

Серед основних причин, що демотивують українських чоловіків іти в ЗСУ, опитані називали:

  • недостатнє матеріальне забезпечення (65,6%),
  • можливість отримати інвалідність або померти (64,1%),
  • невизначеність строків служби (63,8%),
  • а ймовірність потрапити до поганого командира (59,6%).

Дослідження також показало, що ймовірність потрапити до поганого командира опитаних чоловіків лякає більше, ніж полон, — 59,6% проти 50,8%.

Texty.org.ua

Щодо мотивації долучатися до ЗСУ, то основний мотив — захищати країну і своїх рідних (71%), а також мститися ворогу та знищувати його (64,6%).

А от доходи, згідно з результатами опитування, не відіграють ключової ролі в мотивації йти до війська — вони впливають на мотивацію мобілізуватися лише у 33% опитаних.

Також з результатів опитування відомо, що половина опитаних декларує готовність служити, якщо надійде повістка, — 50,5%.

Texty.org.ua

Довідка

Для дослідження соціологи сформували вибірку, пропорційну чоловічому населенню віком 18–55 років у населених пунктах зі щонайменше 50 тисячами мешканців.

Вибірка пропорційна за регіоном і розміром населеного пункту довоєнного рівня, згідно з даними Державної служби статистики станом на 1 січня 2022 року. У межах опитування фахівці застосували метод CAWI (панельне онлайн-опитування). Загальна кількість опитаних — 400 людей.

Нагадаємо, 73% громадян України впевнені, що терпітимуть війну стільки, скільки буде потрібно, ще 3% готові терпіти досить довго, на кшталт, рік.

Також повідомлялось раніше, що новому головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському довіряють 40% опитаних українців, при цьому ще в лютому 35% не знали про нього.

А станом на січень продовжували довіряти президенту Володимиру Зеленському, а також голові Миколаївської ОВА Віталію Кіму, Сергію Притулі та очільнику МЗС Дмитру Кулебі.

Окрім того, наприкінці грудня минулого року соціологи фіксували зростання критичного ставлення до органів влади України. Довіра до президента дещо зменшилася, проте перебуває на однозначно позитивному рівні. Поляризовані погляди має досить невелика частка респондентів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: