fbpx
Сьогодні
17:15 22 Лют 2024

Про Taurus не згадується: німецький Бундестаг проголосував за надання Україні далекобійної зброї

English version here

Фото: Люфтваффе

22 лютого німецький Бундестаг підтримав підготовлену керівними партіями пропозицію щодо озброєння для України, яка, зокрема, передбачає заклик надати далекобійні системи українським Силам оборони.

Про це інформує Deutschlandfunk, пише ЄП.

Як повідомляють, під час голосування пропозицію підтримали 382 депутати, а 284 висловилися проти й двоє утрималися.

В ухваленому документі зазначають, що парламентські фракції коаліції виступають за надання Україні "додаткових необхідних систем далекобійного озброєння та боєприпасів".

Однак про крилаті ракети Taurus у пропозиції напряму не згадуються.

Під час обговорення міністр оборони Борис Пісторіус заявив, що Україна може розраховувати на подальшу підтримку Німеччини. Про це свідчить, як він зауважив, і нещодавно укладена безпекова угода.

Пісторіус не відповів на запитання депутата від ХДС Хардта щодо перспективи постачання Taurus.

Які саме далекобійні системи маються на увазі в ухваленому документі, парламентські групи інтерпретують по-різному, повідомляє t-online.

Низка депутатів від "Зелених" і "Вільних демократів" припускають, що саме Taurus мались на увазі.

Водночас заступниця лідера парламентської фракції СДПН Габріела Гайнріх, заявила, що формулювання "не обов'язково" означає Taurus.

"Це питання інтерпретації…Річ у тім, що ми не провели червону лінію в цьому питанні", – сказала вона.

В ухваленій пропозиції, зокрема, зазначено таке:

"Україна повинна і надалі мати можливість здійснювати атаки на військові об'єкти, такі як склади боєприпасів, шляхи постачання і командні пункти далеко за лінією фронту, і бути здатною захистити своїх солдатів від атак російських військових у найкращий можливий спосіб".

Нагадаємо, 27 травня минулого року Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитому якому просила надати їй крилаті далекобійні ракети Taurus. 

У листопаді компанія-виробник MBDA, якій належить Taurus Systems, заявляла, що здатна в найкоротші терміни не лише наростити виробництво ракет Taurus, а й принагідно інтегрувати в них нові технічні досягнення.

Однак німецькі депутати не підтримали подання опозиції вимагати від уряду передачі Україні стратегічних ракет Taurus.

Що відомо про ракети Taurus

Ця авіаційна дозвукова крилата ракета призначена для високоточного ураження цілей.

Taurus – німецький аналог британських ракет Storm Shadow, які вже успішно використовуються ЗСУ. Крилата ракета Taurus запускається з винищувача та може доставляти 400-кілограмову боєголовку на понад 500 кілометрів. Ракета вважається ефективною зброєю проти захищених цілей, таких як командні бункери або склади боєприпасів.

Німеччина на початку 2000-х років замовила 600 ракет Taurus для своїх повітряних сил. Однак, за даними німецьких ЗМІ, Бундесвер наразі має лише 150 боєготових Taurus.

Крилаті ракети Taurus спільно з франко-британськими Storm Shadow, які вже застосовує Україна, дозволять завдавати ударів по російській військовій інфраструктурі на окупованій території на далеких відстанях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: