fbpx
Сьогодні
22:49 28 Лют 2024

Зеленський та Прем’єр-міністр Північної Македонії підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України

Фото: Офіс Президента

У межах саміту «Україна – Південно-Східна Європа» у Тирані Президент Володимир Зеленський та Прем'єр-міністр Республіки Північна Македонія Талат Джафері підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Документ фіксує підтримку з боку Північної Македонії євроатлантичних прагнень України та запрошення нашої держави до НАТО, коли будуть відповідні умови. Сторони підтвердили взаємну підтримку в процесі переговорів про вступ України та Північної Македонії до Європейського Союзу.

У Спільній декларації також підтверджено намір продовжувати надання Україні всебічного сприяння в боротьбі за повне відновлення територіальної цілісності.

Зеленський та Прем'єр-міністр Північної Македонії підписали

Фото: Офіс Президента

Зокрема, у документі Президент України та голова уряду Північної Македонії засудили звірства Росії проти українських людей та інфраструктури, включно з енергетичними об'єктами, школами, лікарнями та житловими будинками. Вони наголосили на необхідності негайного та повного виведення всіх російських військ із території України в межах її міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

Сторони визнали необхідність подальшого зміцнення обороноздатності України, зокрема надання нашій країні військової техніки та озброєння з метою стримування агресії Росії. 

 Крім того, у декларації вітається участь Північної Македонії в імплементації Формули миру України й фіксується зацікавленість в участі у відбудові української інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії.

Зеленський та Прем'єр-міністр Північної Македонії підписали

Фото: Офіс Президента

Президент України та Прем'єр-міністр Північної Македонії підтвердили важливість розслідування воєнних злочинів на території України, включно зі злочином агресії, та притягнення винних до відповідальності згідно з нормами міжнародного права. Також у декларації зафіксована підтримка створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Лідери висловили бажання розвивати двосторонні й багатосторонні зв'язки та поглиблювати потенціал співпраці в різних сферах, зокрема в галузі оборони й безпеки.

Володимир Зеленський і Талат Джафері обговорили інші актуальні питання двостороннього порядку денного.

Що відомо про візит Зеленського в Албанію

28 лютого президент України Володимир Зеленський з неоголошеним візитом прибув до Албанії, вперше з початку повномасштабного вторгнення росії.

Також Зеленський там візьме участь у саміті Україна – Південно-Східна Європа на підтримку України 28 лютого.

У саміті візьмуть участь регіональні лідери з Сербії, Косово, Чорногорії та Північної Македонії, хоча прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс не буде присутній, натомість надіславши "представника на низькому дипломатичному рівні".

Президент України вже зустрівся з Прем'єр-міністром західнобалканської країни Еді Рама, під час зустрічі вони підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія.

Також Зеленський у Телеграмі повідомив, що сьогодні говорили й про оборонні потреби України та можливість спільного виробництва озброєнь.

Варто додати, напередодні приїзду Зеленського прем'єр-міністр Албанії Еді Рама заявив, що на тлі європейських та західних "виправдань" та "обмежень" щодо допомоги України Західні Балкани готові зробити свій внесок у боротьбу проти рф. Адже країни-члени Євросоюзу потребують цього регіону для своєї безпеки.

На полях саміту «Україна – Південно-Східна Європа» у Тирані Президент Володимир Зеленський провів зустріч із Прем'єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем.

У межах саміту «Україна – Південно-Східна Європа» у Тирані Президент Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Республіки Сербія Александром Вучичем.

У межах саміту «Україна – Південно-Східна Європа» у Тирані Президент Володимир Зеленський провів зустріч із Президенткою Республіки Молдова Маєю Санду.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: