fbpx
Сьогодні
10:16 28 Лют 2024

Кожен повинен виконати свої зобов'язання: албанський прем'єр зробив заяву щодо допомоги Україні

English version here

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама. Фото: EPA-EFE

На тлі європейських та західних "виправдань" та "обмежень" щодо допомоги України Західні Балкани готові зробити свій внесок у боротьбу проти рф. Адже країни-члени Євросоюзу потребують цього регіону для своєї безпеки.

Про це заявив прем'єр-міністр Албанії Еді Рама в інтерв'ю напередодні візиту президента України Володимира Зеленського в країну, пише Euractiv.

Очільник албанського уряду зауважив, що роль Західних Балкан стає ще більш важливою для ЄС, оскільки вони починають це розуміти, зіткнувшись зі спільним ворогом – главою кремля володимиром путіним.

"Як би ми не потребували вас, ми потрібні вам. Чому? Перш за все, заради того, що вам найдорожче – безпеки", підкреслив Рама.

Албанський урядовець закликав Захід відповісти за нинішній стан справ, відповідаючи на питання, що Тирана може запропонувати на тлі "втоми" від України.

"Ми робимо свою роботу", – додав Рама.

Варто зауважити, що на сьогодні серед країн-партнерів України існують проблеми:

  • із досягненням консенсусу на рівні ЄС щодо фінансування,
  • невиконання зобов'язань з постачання боєприпасів,
  • нерішучості з приводу деяких форм військової підтримки,
  • а також різних вето та затримок.

"Кожен повинен виконати свої зобов'язання", наголосив він.

Прем'єр-міністр Албанії сказав, що він не вірить, що саміт і залучення регіону змінять темп розвитку подій для всієї демократичної спільноти. Проте він не буде недооцінювати внесок і вплив, який вони можуть мати.

"Дивлячись на наші країни, Чорногорію, Північну Македонію, Хорватію, Сербію, Боснію та Герцеговину, які повністю солідарні з Україною, можна щось сказати більшим і багатішим хлопцям.

Їхні обіцянки є, їхня участь є, але я не впевнений, що виправдання всіх цих затримок та обмежень можуть зберігатися довго. Кожен має досягти результатів", підкреслив прем'єр.

Що відомо про візит Зеленського в Албанію

28 лютого президент України Володимир Зеленський з неоголошеним візитом прибув до Албанії, вперше з початку повномасштабного вторгнення росії.

Також Зеленський там візьме участь у саміті Україна – Південно-Східна Європа на підтримку України 28 лютого.

"Буде запрошено значну кількість лідерів цієї частини Європи, а президент Зеленський виступить співорганізатором і співголовою заходу, що має особливе значення в сьогоднішньому контексті", – цитує міністра закордонних справ Албанії Іглі Хасані ABNA-se.

У саміті візьмуть участь регіональні лідери з Сербії, Косово, Чорногорії та Північної Македонії, хоча прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс не буде присутній, натомість надіславши "представника на низькому дипломатичному рівні".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: