fbpx
Сьогодні
13:12 28 Лют 2024

Франція може направити своїх військових до України, але не для бойових задач

Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне. Фото: АР

Франція може направити своїх солдатів до України для допомоги з виконанням різних завдань, але поза участю у бойових діях.

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне під час виступу перед французькими законодавцями, цитує France24.

"Ми повинні розглянути нові дії для підтримки України. Вони повинні відповідати дуже конкретним потребам, я маю на увазі, зокрема, розмінування, кіберзахист, виробництво зброї на місці, на українській території", — сказав очільник французького оборонного відомства.

Сежурне додав, що деякі такі дії можуть вимагати присутності на українській території, не переходячи межі бойових дій.

"Нічого не можна виключати. ​​Це була і залишається сьогодні позиція президента Франції", наголосив міністр.

Так очільник оборонного відомства пояснив слова президента Франції Емманюеля Макрона.

Нагадаємо, що французький лідер на зібраній ним зустрічі країн-партнерів України у Парижі 26 лютого обговорювали відправлення своїх військ до України.

"Нічого не повинно бути виключено з точки зору динаміки. Ми зробимо все необхідне для того, щоб Росія не змогла виграти цю війну. Я кажу це з рішучістю, але також і з колективним розумінням, з яким ми озираємось на останні два роки.

Багато людей, які сьогодні кажуть "ніколи", були тими самими людьми, які казали "ніколи" танкам, "ніколи" літакам, "ніколи" ракетам дальнього радіуса дії", – деталізував тоді Макрон.

Утім, він зазначив, що наразі держави не досягли консенсусу щодо цього питання.

Попри це, низка інших країн-членів НАТО вже виступили із заявами, що не розглядають відправлення своїх військ в Україну. Про це сказали у Білому домі США, Німеччині, Великій Британії, Канаді, Іспанії, Чехії, Польщі тощо.

Речник президента росії дмитро пєсков заявив, що якщо відправлення військових країн НАТО до України відбудеться, "то доведеться говорити не про ймовірність, а про неминучість прямого зіткнення росії та Альянсу".

Що відомо про іноземців що воюють за Україну

Нагадаємо, у Силах оборони України вже воюють іноземні громадяни, але не як представники збройних сил своїх країн, а як добровольці.

Ще на початку повномасштабного вторгнення президент України Володимир Зеленський закликав  громадян іноземних держав, які є друзями України, долучатися до сил тероборони.

"Усі, хто хоче приєднатися до захисту безпеки у Європі та світі, можуть приїхати й стати пліч-о-пліч з українцями проти загарбників XXI століття", наголосив він.

З них сформували окремий підрозділ — Інтернаціональний легіон територіальної оборони України. Вже у березні 2022 року в Міноборони повідомляли, що в Інтернаціональному легіоні є представники 55 країн.

Окрім того, в Україні запустили сайт, який містить всю необхідну інформацію для громадян іноземних держав, що хочуть приєднатися до Інтернаціонального легіону оборони України.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: