fbpx
Сьогодні
Фото 17:44 24 Лют 2024

Зеленський і Джастін Трюдо у Києві підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою

English version here

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, який перебуває в нашій країні з візитом.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

«Дякую, що ви в цей день з нами в Україні. Вдячні за всю вашу підтримку впродовж цих двох років – це дуже важливо й дуже потужно», – сказав Глава Української держави.

Під час зустрічі лідери підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою.

Зеленський і Джастін Трюдо у Києві підписали Угоду

Фото: Офіс Президента

Володимир Зеленський високо оцінив підписання документа, зазначивши, що він закладає надійну основу для тривалого й поглибленого партнерства між державами.

«Це потужне та вчасне рішення, яке є важливим внеском у посилення нашої стійкості», – сказав він.

Угода засновує канадсько-українське стратегічне безпекове партнерство, яке визначає сфери для посилення двосторонньої співпраці в різних галузях, включно з обороною, стабільністю та стійкістю.

Документом передбачається виділення Канадою у 2024 році понад 3 млрд канадських доларів макрофінансової та оборонної допомоги Україні.

Крім того, документ підтверджує підтримку з боку Канади майбутнього членства України в НАТО, зокрема шляхом сприяння українським реформам та сумісності Сил безпеки й оборони України з Альянсом.

Зеленський і Джастін Трюдо у Києві підписали Угоду

Фото: Офіс Президента

Угода фіксує механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України, а також передбачає допомогу нашій країні у зміцненні власних спроможностей для належного реагування на можливу ескалацію агресії з боку РФ.

Документ чинний протягом десяти років з дати його підписання й передбачає можливість перегляду партнерами у разі вступу України до НАТО до завершення строку його дії.

Під час зустрічі Володимир Зеленський і Джастін Трюдо також обговорили надання нових систем ППО, виробництво й передачу в межах багаторічної програми допомоги Україні бронетехніки, необхідної для захисту українських воїнів та їх медичної евакуації.

Президент подякував за внесок Канади в забезпечення українських Сил оборони дронами, бронетехнікою, боєприпасами, за допомогу в розбудові інфраструктури для F-16.

Зеленський і Джастін Трюдо у Києві підписали Угоду

Фото: Офіс Президента

Співрозмовники також обговорили підготовку до липневого саміту НАТО у Вашингтоні, двосторонні проєкти у сфері енергетики, зокрема ядерної, а також участь Канади й канадського бізнесу в повоєнній відбудові України.

Було відзначено особливу роль Канади у створенні та координації Міжнародної коаліції країн за повернення українських дітей, незаконно вивезених агресором.

Президент відзначив важливість сьогоднішнього рішення Канади виділити фінансування для добудови Музею Голодомору-геноциду в Україні та подякував канадському уряду й українській громаді за підтримку.

Що відомо про підписання угоди про безпекові зобов'язання з країнами G7

Як відомо, більшість двосторонніх угод між Україною і партнерами, які приєдналися до рамкової декларації G7, ще на етапі переговорів.

Однак вже 12 січня під час візиту до Києва прем'єра Британії Ріші Сунака підписали першу фіналізовану угоду – між Україною та Сполученим Королівством.

Варто додати, що угода України та Великої Британії стала неприємним сюрпризом для росії. Українська влада обіцяє цьогоріч москві ще більше подібних сюрпризів.

Також Україна та Данія домовилися розпочати переговори щодо безпекових зобов'язань у рамках "Спільної декларації про підтримку України".

16 лютого Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали угоду про співробітництво між країнами у сфері безпеки.

Глава держави Володимир Зеленський та французький лідер Емануель Макрон підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки для України – вона діятиме 10 років.

У Львові Президент України Володимир Зеленський і Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Данією та Україною.

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністерка Італії Джорджа Мелоні підписали двосторонню безпекову угоду. Підписання документу відбулося в другі роковини повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: