fbpx
Сьогодні
14:37 24 Лют 2024

Дуда заявив, що підтримка Польщі залишається незмінною, а путіну не можна дати перемогти

English version here

Фото: Reuters

24 лютого з нагоди другої річниці повномасштабної війни в Україні президент Польщі Анджей Дуда запевнив, що підтримка Києва Варшавою у протидії російській агресії залишиться незмінною.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву польського лідера у своєму Twitter (X).

"Ми підтримували, підтримуємо і продовжимо підтримувати Україну у боротьбі за свободу! Зараз ця підтримка все ще залишається життєво необхідною. Незалежно від нашої "втоми від війни". Вільний світ не має допустити тріумфу Путіна і Росії", – заявив Анджей Дуда.

Разом із заявою він опублікував відео з кадрами поїздок в Україну.

Окрім того, у канцелярії Дуди нагадали про:

  • допомогу Польщі з прийманням українців, які рятувалися від війни,
  • численні дипломатичні зусилля на підтримку України,
  • навчання для фахівців служб надзвичайних ситуацій, медиків, психологів, до координації яких була залучена у тому числі перша леді.

Що відомо про врегулювання питання щодо протестів польських фермерів на кордоні

Як відомо, останніми тижнями відносини України та Польщі додатково ускладнилися через загострення протесту польських фермерів, які виступають проти запланованого продовження пільгового режиму торгівлі ЄС з Україною та за додаткові обмеження для українського агроімпорту.

Як повідомлялось, нещодавно у своєму терміновому відеозверненні Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Крім того, він заявив, що сам теж готовий приїхати на кордон, де буде весь український уряд — від "логістики до аграрного сектору" — і, зокрема, міністр оборони.

Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог. 

В адміністрації польського глави Анджея Дуди підтримали ідею Володимира Зеленського зустрітися для розв'язання питання щодо кордону. Проте вважають, що зустріч краще провести в іншому місці, а не на кордоні.

Варто додати, що зустріч урядів Польщі та України відбудеться 28 березня у Варшаві. Тим часом польська влада вирішила включити до переліку критичної інфраструктури прикордонні переходи з Україною, визначені ділянки доріг і залізничних колій. Це дозволить прибрати перепони на кордоні для постачань зброї та гуманітарки.

Своєю чергою, Україна пропонує "План взаєморозуміння" з п'яти кроків, згідно з яким Україна пропонує Польщі розблокувати спільний кордон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: