fbpx
Сьогодні
19:18 23 Лют 2024

Зустріч з польськими урядовцями на кордоні так і не відбулася, - Шмигаль

Фото: Телеграм / Денис Шмигаль

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зустріч представників українського та польського урядів на кордоні, яку раніше запропонувала організувати Україна, не відбулася.

Про це він повідомив в Телеграм, інформує Рубрика.

За словами посадовця, Україна розуміє складності, з якими стикається польський уряд та готова допомогти у вирішенні цієї ситуації.

"Ми йдемо на зустріч. Президент України запропонував керівництву Польщі майданчик, аби домовитися та знайти компроміс. Тут, на кордоні. Як рівні партнери та союзники. Але, на жаль, така зустріч з польськими урядовцями сьогодні не відбулась", — сказав Шмигаль.

Посадовець також звернувся до польських колег та аграріїв:

"Починати завжди треба з правди".

За словами Шмигаля, Україна не продає свої товари до Польщі останні 5 місяців, оскільки для цього потрібен польської сторони.

"Наш уряд 16 вересня минулого року прийняв рішення про ліцензування експорту частини агропродукції. Тобто, без дозволу Польщі зараз неможливо експортувати зерно, кукурудзу, ріпак та соняшник на польський ринок. Зараз таких дозволів немає — і відповідно експорту теж немає", — каже Шмигаль.

Прем'єр-міністр наголошує, що українське зерно йде через Польщу транзитом та складає лише 5% загальнодержавного експорту зерна — решту вивозять через Чорне море.

Насамкінець, Шмигаль зазначив, що блокада б'є по всій польсько-українській торгівлі, по економіці наших країн.

"Від неї програє не лише Україна, від неї програють польські підприємці, які експортують на наш ринок товарів на 12 млрд доларів щороку", — додав політик.

Сьогодні вдень, 23 лютого, президент України Володимир Зеленський на брифінгу з премʼєр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен заявив, що група українських урядовців сьогодні прибуде на кордон із Польщею.

Як зазначав глава держави, Україна запропонувала зустріч на кордоні, розробивши рішення та кроки для врегулювання ситуації з його блокуванням. Водночас він сказав, що не знає, чи долучиться до цієї зустрічі польська сторона.

А українські фермери привезли на кордон з Польщею сільськогосподарську техніку, пошкоджену або знищену російськими окупантами. 

Що відомо про врегулювання питання щодо протестів польських фермерів на кордоні

Як повідомлялось, напередодні у своєму терміновому відеозверненні Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Крім того, він заявив, що сам теж готовий приїхати на кордон, де буде весь український уряд — від "логістики до аграрного сектору" — і, зокрема, міністр оборони.

Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог. 

Зеленський зазначив, що Україна не може змиритися з тим, що зараз відбувається на кордоні, зокрема з появою "відвертих пропутінських гасел". А тому прагне спільно та справедливо розв'язати ситуацію.

В адміністрації польського глави Анджея Дуди підтримали ідею Володимира Зеленського зустрітися для розв'язання питання щодо кордону. Проте вважають, що зустріч краще провести в іншому місці, а не на кордоні.

Варто додати, що зустріч урядів Польщі та України відбудеться 28 березня у Варшаві. Тим часом польська влада вирішила включити до переліку критичної інфраструктури прикордонні переходи з Україною, визначені ділянки доріг і залізничних колій. Це дозволить прибрати перепони на кордоні для постачань зброї та гуманітарки.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: