fbpx
Сьогодні
13:59 24 Лют 2024

Друга річниця вторгнення рф: Столтенберг, Боррель та інші світові лідери висловили підтримку Україні

Фото: Europa Press

24 лютого, у другу річницю повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України лідери країн світу та міжнародних інституцій виступають із заявами на підтримку нашої держави.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звернення генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Як заявив очільник Альянсу, Україна, її народ та військові демонструють мужність і стійкість у захисті Батьківщини та продовжують досягати успіхів на полі бою за підтримки й допомоги союзників по Альянсу.

"Сьогодні два роки, як Росія вдерлася в Україну, розпочавши найбільшу війну у Європі з часів Другої Світової війни. Ситуація на полі бою залишається надзвичайно серйозною. Мета президента Путіна отримати домінування над Україною не змінилася, немає жодних ознак, що він готується до миру. Але ми не повинні падати духом. Україна демонструє видатні навички й запеклу рішучість знову й знову", – заявив керівник НАТО.

Столтенберг нагадав, що попри чисельні побоювання, Україна не зазнала колапсу протягом тижнів, а натомість змогла звільнити половину території, яка була захоплена росією з початку вторгнення.

Також витіснила росію зі значної частини Чорного моря та завдати важких втрат російським військам.

"Але найголовніше – Україна зберегла свою свободу і незалежність. Це стало можливим завдяки мужності й рішучості, які були посилені масштабною військовою та економічною допомогою від союзників по Альянсу.

Лише протягом минулих днів і тижнів союзники оголосили про нові пакети допомоги на мільярди доларів. Вони включають такі ключові сили й засоби, як артилерійські боєприпаси, засоби протиповітряної оборони та бойові катери. А також обладнання і запасні частини для літаків F-16, безпілотники та обладнання для розмінування", – зазначив Столтенберг.

Окрім того, про боротьбу України проти російської агресії, яка надихає світ, написала у соцмережі Х президент Європарламенту Роберта Мецола.

"Два роки спротиву під вогнем. Два роки надзвичайної мужності звичайних людей. Два роки, як Україна надихає світ", – зазначила вона.

Також Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив впевненість, що Україна переможе, а країна-агресор та всі, хто причетний до злочину війни, будуть притягнуті до відповідальності.

"Сьогодні два роки з початку повномасштабної агресії Росії проти України. ЄС встав на сторону народу України з того трагічного ранку, який змінив історію Європи, але не зміг знову силою змінити її географію.

Мене розбудили вранці 24 лютого 2022 року повідомлення про те, що Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Три речі для мене тоді були настільки ж очевидними, як і зараз: Україна переможе. ЄС буде підтримувати Україну так довго, як це потрібно. Росія понесе відповідальність", – написав високий представник ЄС у соцмережі Х.

Німецькі урядовці вчергове підкреслили свою підтримку українського народу.

"Україна виживе, тому що вона сильна і мужня, і тому, що має друзів у Європі та світі. Ми пишаємося тим, що зараховуємо себе до їхніх друзів – сьогодні та в нашому спільному європейському майбутньому", – написав усоцмережі Х канцлер ФРН Олаф Шольц.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок у тій же соцмережі розмістила допис українською.

Бундестаг підняв 24 лютого над однією з башт будівлі Рейхстагу український державний прапор.

Прем'єр-міністр Нідерландців Марк Рютте заявив, що боротьба України проти росії – це не тільки боротьба України, а це також важливі цінності, які відстоюються: демократія, свобода та право на самовизначення. Про це він написав у соцмережі Х.

"Сьогодні ми розмірковуємо про те, що два роки тому почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Два неймовірно важкі роки, які коштували багатьох українських життів. Але також два роки, протягом яких Україна продовжує стояти та досягає успіхів. Це не тільки боротьба України. Це також важливі цінності, які ми відстоюємо: демократія, свобода та право на самовизначення. І це стосується нашої власної безпеки, бо якщо Путін досягне успіху в Україні, він не зупиниться на цьому", – написав Рютте.

Король Вільгельм-Александр та королева Максіма соцмережі X відзначили героїзм українців у боротьбі, назвавши це прикладом для усіх, та запевнили у підтримці.

Прем'єр Чеської Республіки Петр Фіала підкреслив, що Прага повністю підтримує суверенітет і незалежність України й закликав не боятися виступити проти тих, хто загрожує миру на всьому континенті. Про це він сказав у своєму відеозверненні в соцмережі Х.

"З початку війни Чеська Республіка однозначно стоїть на боці України… Чехія не є, не може та не має права залишатися байдужою стосовно цієї агресії", – сказав глава чеського уряду, додавши, що його країна як багато інших надає Україні допомогу.

Таким чином, за словами Фіали, Чехія також несе свою частку відповідальності за збереження миру та стабільності в усьому регіоні. Те, щоби російський агресор не мав успіху, повністю відповідає власним інтересам Чехії, сказав прем'єр.

"Якби Україна впала, було би лише питанням часу, щоби в загрозі опинилась дехто інший… Не треба себе переконувати, що України Путіну вистачить", – зазначив політик і додав, що чехи не можуть закривати на це очі.

"Ми всі хочемо миру, і саме тому не маємо права боятися виступити проти тих, хто миру загрожує", – заявив Петр Фіала.

Заяву щодо російської агресії проти України розмістило на своєму сайті МЗС Чехії.

"Чехія повністю підтримує право України на самооборону та відновлення її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включаючи Кримський півострів. Ми будемо стояти поруч з Україною та надавати її уряду, армії та громадянам всю необхідну допомогу до тих пір, поки вона буде потрібна Україні", – йдеться у заяві.

Спроби Росії силою змінити державні кордони, послабити Захід шляхом поширення дезінформації та недовіри в суспільстві, викликати ворожнечу до Заходу в третіх країнах мають бути відсічені в інтересах усіх демократичних і вільних країн, підкреслили в дипломатичному відомстві.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: