fbpx
Сьогодні
21:06 22 Лют 2024

Дуда жалкує, що поляки висипають українське зерно на землю, але вони мають право на протест

Президент Польщі Анджей Дуда. Фото: Facebook / Marek Borawski, Kancelaria Prezydenta RP

Президенту Польщі Анджею Дуді прикро через те, що фермери, які блокують кордон, нападають на транспорт з українським зерном та висипають його на землю, однак він наголосив, що поляки мають право на протест.

Про це він заявив у розмові з українськими ЗМІ.

Польський лідер зауважив, що польські фермери бояться за своє існування, якому нібито загрожує українська агропродукція.

Дуда запевнив, що польська влада не має відношення до того, що відбувається, проте не дати дозволу на проведення протестів не могла, адже порушило б демократичні принципи.

"У Польщі функціонують незалежні профспілки, які зобов'язані захищати своїх членів. [Протести] Є рішенням, прийнятим фермерами та фермерськими організаціями. І якщо це законно, влада не може не дати дозволу на протести.

Оскільки, якщо не зробить цього, то організатор звернеться до суду – і тоді рішення влади буде скасовано судом на тій підставі, що право на протест гарантоване законом та конституцією", пояснив Дуда.

Польський президент шкодує про розсипане зерно, але закликає зрозуміти поляків.

"Мені шкода, що відбулися такі ситуації", – сухо сказав він.

Разом з тим, польський лідер висловив упевненість, що сам протест є результатом конфлікту інтересів між польськими фермерами та виробниками сільської продукції в Україні.

Як зауважив Дуда, поляки нібито побоюються за власне існування – оскільки "коли ціна на сільськогосподарську продукцію різко падає через появу іншої аграрної продукції, це стає величезною проблемою національного масштабу".

"У них теж є кредити, які мають повертати. Вони мають сім'ї, які потрібно утримувати. Вони несуть витрати на виробництво", – сказав польський президент.

Своєю чергою міністр аграрної політики Микола Сольський раніше наголошував, що польські фермери сильно перебільшують роль нашої країни у своїх проблемах. Він пояснив, що протягом останнього року:

  • Україна експортувала до Польщі продукції на 1,6-1,7 млрд доларів;
  • однак імпортувала з неї на практично порівняні 1,1-1,2 млрд доларів.

"Ми завжди намагалися і намагаємося вести переговори. Я абсолютно впевнений, що цей градус емоцій потрібно зменшити й точно не використовувати українську тематику [полякам у своїх інтересах]. …Протест у Польщі, на відміну від усіх інших країн, має гіперболізовану увагу до України", – констатував голова Мінагрополітики.

Зі свого боку, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив: блокуючи кордон, поляки "стріляють собі в ногу" – адже у 2023 році Польща експортувала в Україну товарів на суму 12,3 млрд доларів, а імпортувала з України на 6,6 млрд доларів.

Посадовець також зазначив, що фактичний баланс торгівлі з Польщею для України є набагато негативнішим, ніж це видно за офіційною статистикою – "через заниження імпорту". Тоді як Україна для Польщі, "за даними їхньої статистики, є більшим партнером як країна-імпортер".

"У випадку з блокуванням автомобільних митних переходів – це реальний постріл собі в ногу. Бо наша двостороння торгівля загалом і так є вигіднішою для Польщі, тим більше за умови чинних асиметричних обмежень на наш аграрний експорт (де ми вже погодилися на компроміси)", – констатував нардеп.

Що відомо про врегулювання питання щодо протестів польських фермерів на кордоні

Як повідомлялось, напередодні у своєму терміновому відеозверненні Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування.

Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог. 

В адміністрації польського глави Анджея Дуди підтримали ідею Володимира Зеленського зустрітися для розв'язання питання щодо кордону. Проте вважають, що зустріч краще провести в іншому місці, а не на кордоні.

Варто додати, що зустріч урядів Польщі та України відбудеться 28 березня у Варшаві. Тим часом польська влада вирішила включити до переліку критичної інфраструктури прикордонні переходи з Україною, визначені ділянки доріг і залізничних колій. Це дозволить прибрати перепони на кордоні для постачань зброї та гуманітарки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: