fbpx
Сьогодні
16:28 23 Лют 2024

Зеленський: Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про F-16 для України

English version here

Фото: ОПУ

Саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про постачання винищувачів F-16 для України, і наша держава вдячна за "кожен з проявів данської підтримки". F-16, які надасть Данія, з'являться у небі України до літа цього року, затримка пов'язана виключно з технічними моментами.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен у Львові, інформує Рубрика з посиланням на Офіс Президента.

Вітаючи данську делегацію в Україні, Глава держави зазначив, що наша країна пишається теплими відносинами з Данією, які склалися зокрема й завдяки лідерству Метте Фредеріксен. За його словами, українці вдячні за кожен із проявів данської підтримки.

"Ми в Україні пишаємося відносинами з Данією, які були досягнуті завдяки, зокрема, твоєму лідерству, Меттен. Україна вдячна за кожен з проявів данської підтримки для нашої держави, для наших людей, для міжнародного права. Разом – Україна та Данія – ми дійсно змогли дати і нашим країнам, і усій нашій Європі нові безпекові перспективи", – сказав Зеленський.

Глава Української держави висловив подяку данському суспільству "за таку постійну, щоденну потужну підтримку, за таке, відповідно, відношення до України і українців".

Фото: ОПУ

"Я хочу нагадати, що саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про F-16 для України. Метте, пані прем'єр-міністр, я дякую тобі особисто. Ми працюємо зараз над тим, щоб українські F-16 почали реально захищати українське небо. І сьогодні є і новий оборонний пакет від Данії, і це, до речі, вже п'ятнадцятий: боєприпаси, дрони й інша зброя, які очікують наші воїни", – сказав Зеленський.

Також він згадав про співпрацю України і Данії у напрямку відбудови.

"Я вдячний Данії за цю роботу, передусім – у Миколаєві і Миколаївській області. І це приклад для багатьох інших країн", – сказав Зеленський.

Окрім того, Президент відзначив започаткування програми експортного фінансування через спеціальний інвестиційний фонд Данії для підтримки постачання в Україну, зокрема, обладнання.

"Це те, що дійсно допомагає. Чим більше спільних результатів ми досягнемо, тим більшою, очевидно, буде нездатність Росії досягти її агресивних цілей", – підкреслив Зеленський.

Окрім того, він подякував Данії за спільну роботу щодо Формули миру.

Прем'єр-міністерка Данії зі свого боку запевнила у продовженні підтримки України. Вона зауважила, що вже оголошено про 15-й пакет допомоги й розпочинається підготовка наступного.

"Ми розуміємо, наскільки вам потрібна наша підтримка для збереження життів. До цього пакета входить зброя, дрони, системи розмінування", – наголосила вона.

Крім того, Метте Фредеріксен відзначила важливість надання Україні винищувачів F-16.

"Ми всі дуже раді, що Данія збирається надати ці винищувачі у співпраці з Нідерландами, Бельгії та США. Це дуже потужна зброя… Я сподіваюсь, що нам вдасться найближчим часом, ще до літа, побачити F-16 в повітряному просторі України".

Вона пояснила затримку передачі винищувачів Україні виключно технічними питаннями, які потребують часу для вирішення.

"Єдина причина, чому ми затримуємося з передачею F-16 в Україну – це просто технічна причина, технічний момент. Бо потрібна серйозна інфраструктура для обслуговування цих винищувачів, а також навчання для F-16 набагато довше і триваліше, ніж для будь-яких інших систем зброї", – сказала прем'єрка.

Вона нагадала, що навчання українських пілотів почалося ще в серпні, і воно проходить "дуже швидко і дуже добре".

Нагадаємо, прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, яка перебуває з візитом у нашій країні.

Сьогодні у Львові Президент України Володимир Зеленський та Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Данією та Україною.

Також  у Львові Метте Фредеріксен з Володимиром Зеленським вшанувала пам'ять захисників, полеглих під час українсько-російської війни.

Варто додати, що 22 лютого прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен анонсувала новий пакет військової допомоги Україні на суму майже 250 млн доларів.

Окрім того, уряди України та Данії підписали десятирічну безпекову угоду, гарантує підтримку Україні у наступні 10 років у межах двостороннього договору.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: