fbpx
Сьогодні
13:00 23 Лют 2024

З польською стороною плануємо провести прагматичний діалог, і готові до розумних компромісів, – Шмигаль

Фото: Урядовий портал

Серед ключових питань виїзного засідання Уряду у Львівській області — ситуація з блокадою на кордоні.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє Рубрика, посилаючись на Урядовий портал.

«Готуємо чіткі кроки та конкретні пропозиції. З польською стороною плануємо провести прагматичний діалог, і готові до розумних компромісів», — підкреслив очільник Уряду.

Водночас держава продовжує розширювати логістику в інших точках: морські й дунайські порти, залізничне сполучення, пункти пропуску з іншими країнами-сусідами.

Так, Уряд ухвалив рішення про відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Угорщиною.

«Це пункт пропуску "Велика Паладь — Надьгодош", про відкриття якого ми домовилися з нашими угорськими колегами. Він буде працювати для пасажирських автомобілів, і це допоможе зменшити черги та прискорить перетин кордону для наших громадян», — повідомив Прем'єр-міністр.

Крім того, за словами Глави Уряду, досягнуто домовленості, що буде розширена робота ще одного пункту пропуску на кордоні з Угорщиною — "Лужанка — Берегшурань". Тепер ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень по вазі, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 тонн.

«Дуже важлива історія для нашої країни й безумовний успіх нашої політики нового прагматизму у відносинах з Угорщиною. У питанні розширення логістики та нашого експорту працюємо за багатьма напрямками, і це дає результат», — підкреслив Денис Шмигаль.

Також Україна готує групи суден з вітчизняною продукцією для експорту по Дунаю. Мова йде про так звані баржеві контейнерні судна, які можуть приплисти в дунайські порти Болгарії, Сербії, Угорщини, Словаччини, Австрії, Німеччини та до румунського порту Констанца.

Як зауважив Прем'єр-міністр, за об'ємами експорту Україна виходить на довоєнний рівень. У січні було експортовано товарів на 3,4 млрд доларів. Це майже 10% зростання проти січня минулого року.

Що відомо про врегулювання питання щодо протестів польських фермерів на кордоні

Як повідомлялось, напередодні у своєму терміновому відеозверненні Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування.

Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог. 

В адміністрації польського глави Анджея Дуди підтримали ідею Володимира Зеленського зустрітися для розв'язання питання щодо кордону. Проте вважають, що зустріч краще провести в іншому місці, а не на кордоні.

Варто додати, що зустріч урядів Польщі та України відбудеться 28 березня у Варшаві. Тим часом польська влада вирішила включити до переліку критичної інфраструктури прикордонні переходи з Україною, визначені ділянки доріг і залізничних колій. Це дозволить прибрати перепони на кордоні для постачань зброї та гуманітарки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: