fbpx
Сьогодні
11:35 20 Лют 2024

У Львові проведуть навчання для військових, які втратили зір: як працює це рішення

Фото: МОН

Для військових та цивільних, які повністю втратили зір внаслідок війни, та їхніх супроводжувачів у Львові розпочалися спеціальні навчання, після закінчення яких їм ще також надаватимуть підтримку за місцем проживання.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство освіти й науки.

У чому проблема?

За першу половину 2023 року в Україні лікарі діагностували втрату або порушення зору понад 19 тисячам людей — більше, ніж за увесь 2022 рік.

Військові та цивільні втрачають зір внаслідок бойових поранень, травм, спричинених мінними вибухами, та ракетними обстрілами росіян. Позбувшись зору, людина опиняється в стресовому стані — її життя кардинально змінюється. В такій ситуації вкрай необхідна "рука підтримки", як в прямому, так і переносному сенсі. 

На жаль, зараз держава не може повністю забезпечити медичну реабілітацію захисників, які втратили зір через поранення. Соціальний аспект лягає на плечі рідних та близьких, яким і самим потрібна допомога, аби розібратися в тому, яким є світ незрячої людини.

Яке рішення?

У Львові розпочалися спеціальні навчання для військових та цивільних, які повністю втратили зір внаслідок війни, та їхніх супроводжувачів.

Як це працює?

Як повідомляють, навчання відбувається в рамках проєкту "Точка дотику". Воно безоплатне й триватиме чотири тижні.

навчання військових, що втратили зір

Фото: МОН

Навчання передбачає:

  • опанування просторового та соціально-побутового орієнтування;
  • знайомство з рельєфно-крапковою системою Брайля;
  • роботу з інформаційними технологіями та застосунками, які забезпечують доступ до комунікації та інформації;
  • орієнтування в малому та великому просторах за допомогою тростини та GPS-навігації.
навчання військових, що втратили зір

Фото: МОН

"Ідея програми – не просто навчити, а допомогти відчути, що ти не сам на цьому важкому і довгому шляху адаптації до нових реалій життя", – наголосили у міністерстві.

Після навчання у Львові фахівці приїдуть до військових додому і допоможуть їм закріпити опановані навички вже у звичному для них середовищі.

Навчання для наступного потоку починається 26 лютого і триватиме до 26 березня.

Подати заявку можна:

  • за номером +380 (50) 334 54 30,
  • через електронну пошту [email protected].

Нагадаємо, у дніпропетровському реабілітаційному центрі "Шлях до здоров'я" медики використовують для відновлення військових VR-терапію. Вони єдині в Україні, хто має такий тренажер, за допомогою якого знімають фантомний біль, долають стрес та тривожність, а також тренують моторику.

Окрім того, компанія "Люксоптика", що володіє найбільшою мережею оптик по всій території України,  пропонує захисникам та захисницям свої безплатні послуги з перевірки зору, а також надасть їм безплатно окуляри та лінзи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: