fbpx
Сьогодні
09:14 20 Лют 2024

В ISW проаналізували дії армії рф на Авдіївському напрямку: оперативна пауза чи підкріплення

Фото: МВА

На Авдіївському напрямку російським загарбникам доведеться взяти оперативну паузу перед відновленням наступальних операцій або ж перекинути підкріплення з інших ділянок фронту, щоб не допустити кульмінації операцій під Авдіївкою.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW).

Експерти припускають, що темп російських наступальних операцій під Авдіївкою різко сповільнився після захоплення Авдіївки.

Речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій повідомив 19 лютого, що кількість російських обстрілів на Авдіївському напрямку за минулу добу значно зменшилася. Російські війська на цей час перегруповуються та проводять зачистку в окупованій Авдіївці.

Українські офіційні особи повідомили, що українські війська відійшли на нову лінію оборони, яку заздалегідь підготували та укріпили на "декількох рівнях".

Британські розвідники припускають, що російським військам, ймовірно, доведеться:

  • витримати оперативну паузу перед відновленням значних наступальних операцій на Авдіївському напрямку,
  • або перекинути додаткові підкріплення з інших ділянок фронту в цей район, щоб не допустити кульмінації операцій під Авдіївкою.

Російські війська мають резерви для такого підкріплення на інших ділянках фронту, але наразі ISW не помітив жодних ознак того, що російське командування перекидає ці резерви до Авдіївки.

Начальник пресслужби ОСУВ "Хортиця" Ілля Євлаш, навпаки, заявив, що російське командування, ймовірно, найближчим часом перекине російські сили, накопичені навколо Авдіївки, на інші ділянки фронту.

Ключові висновки ISW за 19 лютого:

  • Російські суб'єкти провели кібероперацію з приводу захоплення Авдіївки, яка, ймовірно, була спрямована на створення паніки в українському інформаційному просторі та послаблення морального духу українців.
  • За повідомленнями, темп російських наступальних операцій під Авдіївкою різко сповільнився після захоплення Авдіївки.
  • Українські офіційні особи повідомили, що вранці 19 лютого українські сили збили ще два російські винищувачі Су-34 і Су-35 на сході України.
  • За повідомленнями, Білий дім розглядає можливість надання Україні ракет великої дальності ATACMS у випадку, якщо Конгрес ухвалить рішення про надання Україні безпекової допомоги.
  • Російський уряд пом'якшив вимоги до "співвітчизників", що проживають за кордоном, для отримання дозволу на переселення в росію.
  • За повідомленнями, еміратські банки почали обмежувати деякі операції з російськими юридичними особами та закривати рахунки російських громадян у вересні 2023 року через ризик запровадження вторинних санкцій з боку Заходу.
  • Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підтвердив, що Вірменія не підтримує повномасштабне вторгнення росії в Україну на тлі погіршення російсько-вірменських відносин.
  • Нещодавно російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Донецька та на заході Запорізької області.
  • Заступник голови Ради безпеки росії Дмитро Медведєв заявив 19 лютого, що з 1 січня 2024 року Міністерство оборони росії набрало понад 53 000 військовослужбовців.
  • Повідомляють, що російська влада повернула українських дітей, які перебувають на окупованій території України та росії, родичам в Україні.

Що відомо про ситуацію, що склалася в Авдіївці

Як раніше зазначили в ISW, російські війська тимчасово встановили обмежену та локальну перевагу в повітрі та змогли надати наземним військам окупантів безпосередню підтримку з повітря в останні дні їхнього наступу на Авдіївку. Ймовірно, це вперше російським силам вдалася така операція в Україні.

Окрім того, за словами офіцера третьої окремої штурмової бригади Олександра Бородіна, росіяни залучили до боїв сили двох регулярних армій, а співвідношення на рівні бригад становить 7 до 1. Окупанти збільшують використання керованих авіабомб та фосфорних бомб.

16 лютого стало відомо, що українські війська вирішили відійти з укріпрайону "Зеніт" в Авдіївці.

Варто зазначити, що третя штурмова уже "стерла" в Авдіївці два підрозділи російських військових.

А вже 17 лютого стало відомо, що українські Сили оборони, відповідно до отриманого розпорядження від Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції. Це підтвердив і командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, Президент Зеленський назвав рішення вивести війська з Авдіївки правильним та професійним, але розкритикував союзників за неналежну допомогу Україні, що й призвело до такої ситуації.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: