fbpx
Сьогодні
21:18 19 Лют 2024

Розстріл українських військових в Авдіївці: у ЗСУ розповіли деталі нападу росіян на позицію "Зеніт"

Відхід українських військових з позиції "Зеніт" на околиці Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожою авіацією. Під час перемовин ворог погодився евакуювати поранених бійців ЗСУ та надалі обміняти.

Про це повідомляє Рубрика посилаючись на 110 окрему механізовану бригаду імені генерал-хорунжого Марка Безручка у Facebook.

"Вихід особового складу 110 Бригади з Авдіївки відбувався в умовах безперервного бомбардування ворожою авіацією та артилерійських обстрілів, постійних атак fpv-дронів, атак на евакуаційні автомобілі, обстрілів евакуаційних шляхів. Декількох важкопоранених і загиблих військовослужбовців не вдалося евакуювати", – сказано в повідомленні.

Через швидкий та масштабний наступ росіян опорний пункт "Зеніт" було оточено. Тому було прийнято рішення зв'язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з ворожою стороною. Було обумовлено, що українським військовим нададуть допомогу відповідно до міжнародних правил ведення війни і законів, які захищають військовополонених.

При цьому росіяни повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію українських поранених і надати їм допомогу, а в подальшому – обміняти. Саме тому українські військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя.

"Що трапилося в подальшому ми дізналися з ворожих ресурсів. На оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції "Зеніт" родичі опізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника – загиблими. За нашими даними ворог також розстріляв Олександра Зінчука та Миколу Савосіка. Про шостого бійця інформація поки не підтверджена, скоріше за все він був з приданого підрозділу", – заявили у бригаді.

Там заявили також, що ЗС РФ – це терористи і воєнні злочинці, які розстріляли беззбройних поранених. Відповідні органи проведуть розслідування і встановлять правду за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Нагадаємо, що 17 лютого командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що під час виходу українських підрозділів з Авдіївки, що на Донеччині, деякі військові потрапили до російського полону.

Проте він не уточнив, чи були це поранені. За його словами, Україна звернеться до міжнародних гуманітарних організацій інших країн, щоб ті забезпечили гуманне поводження рф із полоненими захисниками.

Увечері 17 лютого росіяни у мережі поширювали відео, на якому було видно тіла військових. Деяких з них впізнали їхні рідні: це українські захисники, яких не евакуювали з позиції "Зеніт" в Авдіївці.

Що відомо про ситуацію, що склалася в Авдіївці

15 лютого, пресслужба третьої штурмової бригади офіційно підтвердила, що їх передислокували в район Авдіївки для посилення української оборони.

За словами офіцера третьої окремої штурмової бригади Олександра Бородіна, росіяни залучили до боїв сили двох регулярних армій, а співвідношення на рівні бригад становить 7 до 1. Окупанти збільшують використання керованих авіабомб та фосфорних бомб.

Окрім того, російські сили намагаються перерізати лінію постачання, вони переважають у силах, бо російське командування має практично необмежені людські ресурси та техніку.

А вже 16 лютого стало відомо, що українські війська вирішили відійти з укріпрайону "Зеніт" в Авдіївці.

Варто зазначити, що третя штурмова уже "стерла" в Авдіївці два підрозділи російських військових.

Додамо, що 17 лютого стало відомо, що українські Сили оборони, відповідно до отриманого розпорядження від Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції. Це підтвердив і командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

Міністр оборони Рустем Умєров прокоментував вихід українських бійців з Авдіївки, що на Донеччині. Він зауважив, що Україна винесла уроки щодо боїв за місто, та розповів, що потрібно для боротьби з ворогом.

Виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, Президент Зеленський назвав рішення вивести війська з Авдіївки правильним та професійним, але розкритикував союзників за неналежну допомогу Україні, що й призвело до такої ситуації.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: