fbpx
Сьогодні
18:25 20 Лют 2024

У північнокорейських ракетах, якими росія била по Україні, знайшли деталі американських та європейських компаній

Фото: Вʼячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Північнокорейські ракети, які Росія вже кілька разів використовувала для ударів по Україні, містять компоненти американських та європейських компаній.

Про це йдеться у звіті Британської дослідницької організації Conflict Armament Research (CAR), повідомляє Рубрика, посилаючись на CNN.

Експерти вивчили 290 компонентів уламків північнокорейської балістичної ракети, які знайшли у січні у Харкові. Згідно з результатами дослідження, що 75% компонентів були розроблені та продані компаніями, зареєстрованими в Сполучених Штатах.

Інші 16% компонентів, знайдених у ракеті, були пов'язані з компаніями, зареєстрованими в Європі, виявили дослідники, і 9% – з компаніями, зареєстрованими в Азії.

Ці компоненти переважно становили систему навігації ракети, яку виробили у Північній Кореї.

У CAR зазначили, що виявлені компоненти можуть бути пов'язані з 26 компаніями зі штаб-квартирами у США, Китаї, Німеччині, Японії, Нідерландах, Сінгапурі, Швейцарії та на Тайвані. Доказів того, що йшлось про прямі поставки, немає: ймовірно, КНДР закупила західні компоненти через посередників, ухиляючись від санкцій.

Експерти також зазначили, що виявлені західні компоненти були виготовлені між 2021-2023 роками. Це дозволило аналітикам CAR припустити, що північнокорейська ракета, якою РФ ударила по Україні в січні, "не могла бути зібрана раніше березня 2023 року".

рф використовує балістичні ракети Північної Кореї

Координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив, що Росія придбала у Північної Кореї балістичні ракети. Їх уже використали для ударів по Україні.

Незабаром у ISW повідомили, що росія посилює спроби отримати балістичні ракети із-за кордону, оскільки ці ракети, можливо, ефективніші для проникнення або уникнення української ППО.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що у ПС наразі не можуть підтвердити інформацію про використання російською армією балістичних ракет, які передала Північна Корея.

Пізніше через таку інформацію про постачання північнокорейських ракет до РФ США скликали засідання Ради безпеки ООН.

Співробітники правоохоронних органів встановлюють країну виробництва ракет, якими російська федерація вдарила по Харкову 2 січня. Унаслідок обстрілу загинуло двоє мирних мешканців міста.

У Харкові експерти досліджують уцілілу хвостову частину ракети, яку РФ могла отримати з КНДР: візуально вона схожа на "Іскандер", однак є деякі технічні відмінності, крім того, експерти відзначають, що ракета була зібрана не так якісно.

У четвер, 11 січня, генеральний прокурор України Андрій Костін в ефірі Суспільне.Спротив підтвердив, що Росія вже використовує ракети з Північної Кореї на війні проти України.

Раніше Рубрика повідомляла, посилаючись на генерального прокурора України Андрія Костіна, уже щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва росіяни застосували під час ракетних обстрілів проти України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: