fbpx
Сьогодні
21:28 10 Січ 2024

Рада безпеки ООН провела засідання щодо постачання ракет КНДР до рф

Фото ukrinform.ua

У середу, 10 січня, Рада безпеки ООН провела засідання щодо інформації про постачання північнокорейських ракет до російської федерації. Низка країн різко розкритикувала таку допомогу країні-агресору.

Про це пише Рубрика.з посиланням на заяву постійного представника України при ООН Сергія Кислиці під час засідання Ради безпеки ООН.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця в ході засідання Ради безпеки розповів, що прокуратура Харкова після російського обстрілу виявила ракету, яка "візуально та технічно відрізнялася" від звичайних російських ракет.

За словами дипломата, експерти сказали, що вона "схожа на одну з північнокорейських ракет".

Своєю чергою, постпред Китаю Чжан Цзюнь розповів, що Україні та росії "необхідно активізувати зусилля", щоб відновити мирні переговори найближчим часом.

Він сказав, що Китай "завжди виступає за мир та діалог" і "глибоко стурбований" ситуацією в Україні.

"Всі сторони цього конфлікту мають зберігати спокій та проявлятимуть стриманість", – додав дипломат.

Водночас, постійний представник Британії Барбара Вудворт роз'яснила, про що свідчить використання росією північнокорейських ракет.

За її словами, такі поставки в РФ – "ознака нерозсудливості та розпачу". Подібні дії "порушують численні резолюції".

Усі країни також мають припинити постачання зброї до росії, сказала вона, додавши, що "припинення доступу росії до іноземної зброї допоможе закінчити цю війну".

Постпред Польщі Кшиштоф Щерський у ході свого виступу нагадав, що Україна зазнала "варварських та цинічних" ударів.

"Москва, схоже, переконана, що зможе пересилити український опір… Тому наше завдання – довести, що агресори помиляються", – наголосив він.

За його словами, наразі союзники України не можуть дозволити собі втому.

"Насправді нам потрібно зробити все можливе, щоб збільшити (підтримку України – ред.)… Ставки дуже високі", – додав він.

Сім країн – Британія, Франція, Японія, США, Мальта, Словенія та Південна Корея – оприлюднили спільну заяву про те, що росія використовує своє становище в ООН для закупівлі ракет у Північної Кореї.

"Експорт зброї з КНДР до Росії грубо порушує численні резолюції Ради безпеки ООН, які забороняють державам-членам ООН закуповувати зброю або пов'язані з ними матеріали в КНДР… Кожне порушення робить світ набагато небезпечнішим. І постійний член Ради безпеки, який охоче йде на ці порушення, демонструє явне використання свого становища", – наголошується у заяві.

Там також зазначено, що росія вже кілька разів атакувала Україну північнокорейськими ракетами – 30 грудня 2023 року, 2 січня та 6 січня 2024 року.

Тому Україна та ще 30 країн хочуть скликати екстрене засідання Ради Безпеки ООН після масованого удару росії по цивільних обʼєктах у низці українських регіонів 29 грудня.

рф використовує балістичні ракети Північної Кореї

Координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі повідомив, що Росія придбала у Північної Кореї балістичні ракети. Їх уже використали для ударів по Україні.

За словами чиновника, один із ударів окупанти завдали по Запорізькій області. Ракета впала у чистому полі.

Незабаром у ISW повідомили, що росія посилює спроби отримати балістичні ракети із-за кордону, оскільки ці ракети, можливо, ефективніші для проникнення або уникнення української ППО.

Сьогодні речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що у ПС наразі не можуть підтвердити інформацію про використання російською армією балістичних ракет, які передала Північна Корея.

Пізніше через таку інформацію про постачання північнокорейських ракет до РФ США скликали засідання Ради безпеки ООН.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: