fbpx
Сьогодні
11:59 20 Лют 2024

МЗС закликало Польщу розблокувати кордон та припинити антиукраїнську риторику

Фото: Wojtek Jargilo /PAP

Міністерство закордонних справ України закликало польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій протесту, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів для припинення антиукраїнської риторики.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, інформує Рубрика.

Він наголосив, що блокування польсько-українського кордону, "якими б гаслами воно не супроводжувалося", не має виправдання. А наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії.

Натомість дії польських протестувальників та "окремих радикальних польських політиків" підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії рф.

"Кордон Польщі та України — це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів. Вважаємо також неприйнятним агресивне ставлення з боку протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон. Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин", — заявив Ніколенко.

Він додав, що протестувальники аж ніяк не згадують загрози, пов'язані з імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з росії та інших країн.

"В умовах зовнішнього випробовування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. Українці та поляки повинні стати на захист добросусідських взаємин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав", — зазначили в МЗС.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, польський незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів "Солідарність" заявив, що 20 лютого буде заблоковано усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також дороги до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Що відомо про експорт зерна через Польщу

Як повідомлялось раніше, в уряді Польщі хочуть активізувати перевірки товарів, які експортують з України та анонсували посилення контролю на кордоні.

Окрім того, польські аграрії 9 лютого знову розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів "Солідарність", блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

А 12 лютого, у Польщі заявили, що все українське збіжжя, яке йде транзитом через Польщу до інших країн та портів, на кордоні перевірятимуть польські служби.

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) на внутрішній ринок Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Як повідомляла Рубрика, поліція польського міста Хелм з'ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську. За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Загалом через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: