fbpx
Сьогодні
10:38 20 Лют 2024

Справи Майдану: у генпрокуратурі розповіли про результати роботи

Фото: Офіс Генпрокурора

Напередодні в Офісі Генерального прокурора розповіли прогрес у справах Майдану, якого досягли минулого року в ухваленні вироків порівняно з попередніми періодами.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Офіс генпрокурора.

Як повідомляють, керівник Департаменту у справах Майдану Офісу Генерального прокурора Олексій Донський, його заступник Денис Іванов, а також начальники відділів Ігор Земсков та Людмила Гавриш провели брифінг щодо результатів розслідування та судового розгляду справ Майдану.

Донський відмітив прогрес, досягнутий в ухваленні вироків протягом минулого року порівняно з попередніми періодами.

"Після майже 8 років судового розгляду ми отримали довгоочікуваний вирок щодо безпосередніх виконавців масових розстрілів беззбройних протестувальників на Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року. Одного з них вперше у справах Майдану засуджено до довічного позбавлення волі", – зазначив начальник Департаменту.

Справи Майдану

Фото: Офіс Генпрокурора

"А загалом лише у 2023 році у справах Майдану судами ухвалено 13 обвинувальних вироків, якими засуджено 18 осіб – більше, ніж за 4 попередні роки разом", – додав він.

Справи Майдану

Фото: Офіс Генпрокурора

Начальник Департаменту зазначив, що, не дивлячись на значний прогрес протягом останнього року, однією з основних проблем залишається тривалий судовий розгляд, в тому числі через "зловживання сторонами своїми правами".

Він пояснив, що для її вирішення необхідно ухвалити низку ініційованих Офісом Генпрокурора змін до кримінального процесуального законодавства.

Не менш важливими, за його словами, є результати й щодо встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності інших причетних до цих злочинів осіб. Зокрема тих, дії яких розслідувались в розрізі дослідження так званого "сліду" російської федерації в організації злочинів під час подій Майдану.

Справи Майдану

Фото: Офіс Генпрокурора

Донський повідомив, що в ході досудового розслідування встановлено безпосередній вплив спецслужб рф на діючих на той час представників української влади. Зокрема й правоохоронних органів та спецслужб. Спецслужби рф мали на меті:

  • проведення спільної підривної діяльності проти України,
  • розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Він нагадав, що вже повідомлено про підозру:

  • 20 співробітникам фсб рф,
  • а також ексспівробітникам СБУ, які спільно взаємодіяли в інформаційній діяльності.
Справи Майдану

Фото: Офіс Генпрокурора

"20 співробітників фсб, серед яких п'ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій", – пояснив начальник Департаменту.

Він зауважив, що фактично російська агресія в гібридній формі розпочалася у листопаді 2013 року, Майдан став реакцією громадянського суспільства на неї.

Донський також нагадав, що серед вагомих результатів:

  • скерування до суду восени 2023 року обвинувального акту у ключовій справі стосовно колишнього керівництва держави: Президента, Міністра внутрішніх справ, Голови Служби безпеки, Міністра оборони та ще 6 ексвисокопосадовців.
Справи Майдану

Фото: Офіс Генпрокурора

Вони обвинувачуються у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів стосовно мітингувальників 18-20 лютого 2014 року у центральній частині Києва.

"Якщо говорити про організаторів розстрілів по подіям 18-20 лютого, то безпосередньо докази стосовно впливу керівництва рф на ці злочини ви можете почути під час судового розгляду. Вони стосуються як комунікації на рівні керівників держав, так і силовиків. Тут йде питання про вплив на прийняття рішень", – додав він.

Справи Майдану

Фото: Офіс Генпрокурора

Водночас відповідаючи на запитання журналістів, щодо спливу строків притягнення до відповідальності керівник Департаменту у справах Майдану наголосив, що переважна більшість справ продовжує слухатися.

Справи Майдану

Фото: Офіс Генпрокурора

Він також додав, що у справах про особливо тяжкі злочини, за які передбачено покарання у вигляду довічного позбавлення волі, строки давності відсутні. А у справах, в яких підозрювані чи обвинувачені переховуються від слідства та суду, перебіг строків давності зупинено.

Нагадаємо, що суд виніс вирок колишньому беркутівцю, обвинуваченого у катуванні протестувальників на колонаді центрального входу на стадіон "Динамо" імені В. Лобановського.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: