fbpx
Сьогодні
10:59 20 Лют 2024

Опитування: майже 70% українців проти президентських виборів під час війни

Фото: gazetahm.org

Переважна більшість українців (69%) вважають, що глава держави Володимир Зеленський має працювати на посаді президента до кінця воєнного стану.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на опитування КМІС.

Вважають, що варто провести вибори 15% опитаних, з яких 4% говорять про призупинення воєнного стану і 11% – за внесення змін до відповідних законів і проведення виборів під час воєнного стану.

Крім того, 10% респондентів підтримують варіант, згідно з яким у травні 2024 року Зеленський складає свої повноваження і до обрання нового президента його повноваження буде виконувати голова Верховної ради.

Водночас у грудні 2023 року 84% українців вважали, що проводити вибори не на часі і необхідно відкласти це питання.

Незалежно від поглядів на потребу у виборах, більше половини українців (53%) вважають, що Зеленський має брати участь у наступних виборах. У грудні 2023 року таких було 59%.

Натомість з 34% у грудні 2023 року до 43% у лютому 2024 року зросла частка тих, хто вважає, що Зеленський має обмежитися одним нинішнім терміном.

вибори президента, опитування

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, просування наративу, що в травні 2024 року президент втрачає легітимність, насамперед грає на руку ворогам України – це буде розхитуванням ситуації та єдності всередині країни та підривом підтримки України з боку західних союзників.

За його словами, організувати проведення виборів надзвичайно складно – мільйони людей перебувають закордоном, мільйони перебувають у небезпечних умовах або в окупації, сотні тисяч проходять військову службу.

Відсутність можливості громадянам взяти участь у голосуванні як виборці і кандидати підриватиме легітимність результатів (при цьому 65% українців негативно ставляться до голосування онлайн.

"Можна по-різному ставитися до президента Зеленського – підтримувати окремі рішення, критикувати – інші, але уникнення поляризації і нестабільності та збереження керованості інституцій влади – в інтересах усього суспільства", – додав соціолог.

Опитування КМІС проводилося 5-10 лютого серед 1202 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

А у жовтні 2023 року 81% українців вважали, що вибори мають проводитися після закінчення війни і зараз вони не на часі. При цьому 16% заявили, що вибори вже мають проводитися, незважаючи на війну, у визначені Конституцією терміни.

Нагадаємо, усі політичні сили, які представлені у Верховній Раді, у середині листопада підписали меморандум про проведення наступних виборів тільки після завершення воєнного стану.

Зауважимо, що влітку американський сенатор Ліндсі Грем висловив думку, що вибори в Україні мають відбутись наступного року, незважаючи на те, чи закінчиться війна. Він вважає, що це буде кращим доказом змін у країні.

Українська влада ж пояснювала, що вибори можливі тільки після завершення воєнних дій.

Проте президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру. Окрім того, організувати вибори в умовах бойових дій складно, а також це суперечить законодавству.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: