fbpx
Сьогодні
10:44 17 Лют 2024

Почався виступ Зеленського на Мюнхенській конференції: трансляція

Фото: Офіс Президента

17 лютого Президент України Володимир Зеленський розпочав свій виступ на Мюнхенській безпековій конференції.

Рубрика нижче публікує трансляцію виступу глави держави.

Виступи Зеленського на Мюнхенській конференції раніше
2022 рік

Варто нагадати, що Зеленський у 2022 році особисто виступав на Мюнхенській конференції напередодні повномасштабного російського вторгнення.

Він тоді запитав учасників наступне:

  • Як так вийшло, що у 21 столітті в Європі знову йде війна і гинуть люди?
  • Чому вона триває довше Другої світової?
  • І як ми дійшли до найбільшої кризи безпеки з часів "холодної війни"?.

Ці питання залишаються актуальними й досі.

Також глава держави тоді повідомив, що біля кордонів України стоїть 150 тисяч російських солдатів.

"Україна – хоче миру. Європа – хоче миру. Світ каже, що не хоче воювати, а Росія, що не хоче воювати. Хтось із нас – бреше", – сказав Зеленський.

Тобто буквально за кілька днів до початку великої війни на цій конференції він попереджав європейську спільноту і закликав до реакції на дії російського диктатора Володимира Путіна.

"Щоб дійсно допомогти Україні, не треба постійно говорити тільки про дати ймовірного вторгнення, український народ буде захищати свою землю і 16 лютого, і 1 березня, і 31 грудня", – заявив тоді Зеленський.

2023 рік

У 2023 році президент України також виступав на Мюнхенській конференції, але вже у форматі офлайн

Тоді він закликав "перемогти путінів по всьому світу". Також у своєму виступі Зеленський порівняв війну росії проти України з історією про Давида і Голіафа і подякував усім партнерам, які надають Україні зброю та фінансову підтримку, порівнявши це із "пращею Давида".

Глава держави наголосив, що швидкість у прийнятті рішень відіграватиме найважливішу роль у перемозі над росією, а також акцентував, що немає альтернативи перемоги України, України в ЄС та НАТО.

Він додав, що поки Захід та Україна домовляються, росія співпрацює з Іраном, пристосовується до санкцій та придумує, як "задушити ще Молдову". Відтак український президент наголошує, що діяльність росії може призвести до ескалації в низці інших регіонів.

"Справа не лише в Україні. Справа в тому, що Голіаф повинен програти. Жодної альтернативи цьому немає! Бо Кремль здатен зламати безпеку у мир усіх, хто представлений зараз тут, у Мюнхені. Зволікання світу — це ресурс, від якого живиться путінська диктатура. Так було роками", — пояснив Зеленський.

Що відомо про Мюнхенську конференцію-2024

Мюнхенська конференція з безпеки – це щорічна міжнародна конференція, яка проводиться в Мюнхені (Німеччина) кожного лютого з 1963 року. На зустрічі політики, військові й представники бізнесу, неурядові організації та експерти з питань безпеки обговорюють актуальні питання у сфері безпеки, поза дипломатичними й протокольними вимогами.

Цього року ювілейна (минуло рівно 60 років з першого подібного заходу в Мюнхені) Мюнхенська безпекова конференція стартувала 16 лютого та триватиме до 18 лютого, в ній беруть участь понад 50 лідерів країн та 100 міністрів.

На порядку денному – світова безпекова криза, збройні конфлікти, проблеми міграції, клімат, розвиток новітніх технологій. А допомога Україні є однією з головних тем.

Зазначимо, що вперше на MSC будуть широко представлені країни Глобального Півдня. А от уряди Росії й Ірану не запрошені.

На заході очно бере участь і президент Володимир Зеленський. Він відвідує конференцію в рамках своєї поїздки до Німеччини та Франції, з якими підписав угоди про гарантії безпеки для України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: