fbpx
Сьогодні
14:26 15 Лют 2024

Рішення для перемоги: Норвегія навчатиме українських морпіхів проводити операції з малими човнами

English version here

Фото: Міноборони Норвегії

Навесні 2024 року норвезькі військові розпочнуть навчати українських морських піхотинців, як діяти на малих катерах.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресреліз Міноборони Норвегії.

У чому проблема?

Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію. Зазначають, що нове об'єднання постачатиме кораблі та інші транспортні засоби українським захисникам для ведення бойових дій на морі.

Під час війни, яка вже триває майже 2 роки, українські військові не можуть дати відсіч агресору в Чорному морі. Адже в України майже весь флот відібрала росія ще під час анексії Криму.

Також не менш важливим є оборона річкових артерій.

Яке рішення?

Тому навесні 2024 року норвезькі військові розпочнуть навчати українських морських піхотинців, як діяти на малих катерах.

"Ми повинні допомогти Україні в її зусиллях зберегти торговельні шляхи в Чорному морі відкритими. Мета – зміцнення військово-морської оборони України та підвищення здатності України діяти вздовж власного узбережжя, каже міністр оборони", — підсумував норвезький чиновник.

Як це працює?

"Це операції з малими човнами. Мова йде про прибережну зону, річкові переходи та тип речей, які важливі для України, у загальному нарощуванні морських можливостей", — сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Навчання є першим кроком у роботі морської коаліції, яку Норвегія веде разом з Великою Британією.

"Ми повинні робити свій внесок у те, що можемо змінити ситуацію. Тут Норвегія може надати досвід, який має попит у всьому світі.

Норвегія розвинула добрі стосунки з українськими морськими піхотинцями завдяки навчанню в Норвегії, тепер ми розвиваємо цю співпрацю і встановлюємо спеціальну схему навчання", – заявив Грам.

Навчання триватиме приблизно рік і розпочнеться в Нідерландах.

На додачу, Норвегія передасть надувні човни з необхідним спорядженням для проведення таких операцій, їхня загальна вартість складатиме 60 млн норвезьких крон (близько 5 млн євро).

Нагадаємо, що у Херсонській області два великі десантні RIB-човни отримали українські прикордонники від благодійників.

Що відомо про допомогу Норвегії Україні

Як повідомлялось, у грудні прем'єр-міністра Норвегії Йонас Гар Стьоре після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським заявив, що Норвегія надасть Україні додаткову підтримку, яка включатиме фінансування нарощування виробництва боєприпасів, засоби підсилення протиповітряної оборони, а також підтримку сфер охорони здоров'я та освіти.

Нагадаємо, що Норвегія виділить 1 мільярд крон (92 мільйони доларів) на гуманітарну допомогу Україні.

Окрім того, 11 жовтня Норвегія оголосила про виділення фінансової допомоги для розмінування України. Мова йде про 18,5 млн доларів.

Також Україна та Норвегія домовилися про посилення співпраці в енергетичній сфері в рамках програми підтримки Нансена, яка передбачає надання Україні допомоги на суму 75 млрд крон.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: