fbpx
Сьогодні
14:58 13 Гру 2023

Засоби для ППО теж будуть: Норвегія оголосила про додаткову допомогу Україні

English version here

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. Фото: ОПУ

Норвегія надасть Україні додаткову підтримку, яка включатиме фінансування нарощування виробництва боєприпасів, засоби підсилення протиповітряної оборони, а також підтримку сфер охорони здоров'я та освіти.

Про прем'єр-міністра Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, пише Рубрика, посилаючись на ЄП.

"Крім того, ми надамо співфінансування для посилення спроможностей оборонної промисловості, аби забезпечити, що Україна буде мати достатньо боєприпасів, щоб захищатися", зазначив очільник норвезького уряду.

Окрім того, Стере наголосив, що у 2024 році Норвегія надаватиме пряму економічну підтримку критичним послугам в Україні, щоб не було жодних затримок для українців.

"Пан президент Зеленський та його уряд повинні платити медсестрам, вчителям, лікарям та іншим робітникам і ми маємо можливість допомогти одним мільярдом доларів на 2023 рік – цей рік невдовзі завершується. Також ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на близько 800 млн доларів на цей рік", підкреслив норвезький прем'єр.

Також Норвегія намагається посилити захист критичної інфраструктури, надаючи додаткові засоби ППО.

До того ж урядовець нагадав і про бюджетну підтримку механізму Світового банку, щоб допомагати Україні у забезпеченні основних соціальних послуг. Також Норвегія виділила зимовий пакет допомоги Україні, куди входить їжа, вода та теплий одяг.

Прем'єр зазначив, що понад половину усієї норвезької допомоги для України у 2023 році становила військова допомога, з акцентом на протиповітряну оборону.

Що відомо про поїздку Зеленського до Норвегії

Нагадаємо, що 13 грудня, після поїздки до Сполучених Штатів Америки, президент України Володимир Зеленський прибув з неанонсованим візитом до норвезької столиці Осло.

Глава держави візьме участь у саміті лідерів північних країн, який відбудеться цього дня.

У межах офіційного візиту до Королівства Норвегія Президент України Володимир Зеленський уже провів зустріч із Прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере.

Лідери обговорили:

  • підтримку української оборони,
  • протидію спробам блокування навігації в Чорному морі з боку Росії,
  • захист українських населених пунктів від російського терору,
  • оцінили загальний прогрес та перспективи двосторонньої співпраці.

Під час спільного брифінгу з премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере, Зеленський заявив, що іншого шляху крім перемоги для України немає: це дуже складно зробити без допомоги міжнародних партнерів, оскільки Києву доведеться протистояти російським окупантам самотужки, як у перший день повномасштабного вторгення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: