fbpx
Сьогодні
14:59 01 Лют 2024

Це - чіткий сигнал, що Україна та Європа вистоять, - Зеленський звернувся до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі

English version here

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі заявив, що одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду у розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи.

Про це пише Рубрика з посиланням на сайт Офісу Президента.

"Вітаю всіх вас та вдячний за ваше рішення щодо фінансового інструменту для нас, для нашого народу, для України. Український фонд з 50 мільярдами євро на 4-річний період. Це – чіткий сигнал, що Україна вистоїть і що Європа вистоїть", – сказав Зеленський.

За словами українського лідера, дуже важливим є те, що це рішення ухвалене одноголосно усіма 27 країнами-членами ЄС.

"Це ще один чіткий знак вашої міцної єдності та підтримки України. Під час останнього засідання Європейської ради на кону стояла довіра до Європи – і ми всі разом зміцнили цю довіру. ЄС довів, що його слово має значення, а його обіцянки працюють в інтересах всієї Європи", – заявив Зеленський.

Він додав, що політичне рішення, ухвалене в грудні минулого року, яке дало зелене світло переговорам про членство України в ЄС, "довело, що європейські пріоритети, визначені всіма європейськими лідерами, виконуються".

"Саме така політика потрібна нам усім у Європі в майбутньому. Цього року. І кожного наступного року. Тому ще раз дуже дякую", – сказав Президент.

Довідка

Як повідомлялося, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

Програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років.

З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності.

У рамках програми також передбачений спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, обсяг якого становитиме 8 млрд євро.

Фінансування в рамках цього інструменту зможуть отримати інвестори через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Очікується, що реалізація проєктів в межах цього інструменту дозволить залучити додаткові 30 млрд євро інвестицій.

На додаток, бюджет програми Ukraine Facility передбачає окремий напрямок технічної підтримки, зокрема кошти на покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility, що складатиме 3 млрд євро.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: