fbpx
Сьогодні
09:25 06 Лют 2024

50 млрд євро для України: Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої згоди

Фото: Reuters

Рада Європейського Союзу та Європарламент напередодні досягли попередньої домовленості про створення нового спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль у проведенні реформ на шляху до вступу в ЄС.

Про це повідомили у Раді ЄС, пише Рубрика.

Український фонд у розмірі 50 млрд євро об'єднає бюджетну підтримку України з боку ЄС в один єдиний інструмент, що забезпечить послідовну, передбачувану та гнучку підтримку на період 2024-2027 років.

"Український фонд дозволить нам спрямувати послідовну та передбачувану підтримку Україні, щоб допомогти її народу відновити свою країну в умовах безпрецедентних викликів, спричинених загарбницькою війною Росії.

Водночас ця підтримка допоможе Україні просувати реформи та модернізацію, необхідні для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС", – заявив Вінсент ван Петегем, міністр фінансів Бельгії, яка головує у Раді ЄС.

Структура програми для України складатиметься з трьох компонентів:

Першим компонентом стане підготований українським урядом "План України". У ньому мають відобразити наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів і позик державі Україна надаватиметься на основі виконання цього плану, який підкріплюватиметься низкою умов і графіком виплат.

Другий компонент полягатиме в тому, що згідно з Рамковою інвестиційною програмою для України, ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Гарантія від України покриватиме ризики позик, гарантій, інструментів ринку капіталу та інших форм фінансування, що підтримують цілі механізму.

І третій компонент – це допомога при вступі до ЄС та інші заходи підтримки, які допомагають Україні узгодити законодавство із європейським та провести структурні реформи на шляху до майбутнього членства в Євросоюзі.

Загальний бюджет у розмірі 50 мільярдів євро для механізму в Україні розділять між:

  • 33 мільярдами євро позик,
  • 17 мільярдами євро грантів.

Україна може запросити, в рамках "Українського плану", попередній платіж у розмірі до 7% від суми програми.

Передумовою підтримки України в рамках фонду буде те, що Україна продовжуватиме:

  • підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права,
  • гарантувати повагу до прав людини, в тому числі прав осіб, які належать до меншин.

З метою оцінки виконання плану, регламент передбачатиме систему показників, яка допоможе легко відстежувати прогрес у виконанні різних якісних та кількісних кроків, включаючи огляд соціальних, економічних та екологічних елементів "Українського плану".

Попередня угода підлягає затвердженню Радою ЄС та Європарламентом, перш ніж текст зможе пройти офіційну процедуру ухвалення. Після ухвалення вона буде опублікована в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності наступного дня. Регламент застосовуватиметься одразу після набуття ним чинності.

Що відомо про саміт лідерів ЄС 1 лютого

Як повідомлялося, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

Своєю чергою Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі заявив, що одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду в розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи.

Також український лідер закликав створити у Європейському фонді миру, з якого оплачували військову підтримку українських сил, окремий інструмент для України.

Варто зазначити, що програма Ukraine Facility Європейського Союзу передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років.

З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: