fbpx
Сьогодні
ІнвестРішення 17:17 04 Січ 2024

“Нічого не ускладнювати у себе в голові”: як ветеранам запустити власний бізнес

Переживши виклики передової, бійці повертаються додому та стикаються з новими проблемами. Важка реінтеграція в цивільне життя та відсутність робочих місць — найпопулярніші виклики для ветеранів. За прогнозом Мінветеранів, після перемоги з цими труднощами може стикнутися понад п’ять мільйонів учасників бойових дій. Ветеранський бізнес — це потужний інструмент, який створює робочі місця та допомагає знайти своє місце у новому цивільному житті.

English version here

"Рубрика" розповідає про можливості для запуску ветеранського бізнесу на прикладі досвіду ветерана-власника видавництва markobook Марка Мельника.

У чому проблема?

Повернувшись з фронту, військові намагаються відновити стару цивільну рутину або почати зовсім нову сторінку життя. Більшість не повернеться на стару роботу через поранення та травми або через переосмислення власних цінностей. Хтось завжди прагнув відкрити власну справу і завдяки службі зрозумів, що досить відкладати здійснення мрій. Але запустити бізнес не так легко — потрібні знання, гроші, бізнес-план, можливості та віра в себе. 

Яке рішення?

Для успішного старту потрібна ідея, в яку спочатку повірить майбутній власник, а після нього — інвестори, клієнти й покупці.

"Будь-який бізнес, будь-яка суспільна діяльність має бути потрібна цьому суспільству. Якщо вона корисна, то у неї є перспектива", — вважає ветеран-видавець Марко Мельник. 

Як запустити ветеранський бізнес

Марко Мельник. Фото з особистого архіву

Окрім віри в проєкт варто опрацювати тонкощі майбутньої галузі, опанувати базові поняття завдяки курсам для бізнесменів-початківців, скласти детальний бізнес-план, який допоможе отримати фінансування від грантових програм, самостійно пошукати інвесторів, заручитись підтримкою громадських організацій і однодумців та бути готовим багато працювати. Хоча цей перелік доволі довгий, "це не важко, якщо нічого не ускладнювати у себе в голові", — зазначає Мельник. 

Як це працює?

"Рубрика" створила покрокову інструкцію для запуску бізнесу. У перших двох блоках можна знайти якісні курси та грантові можливості для старту власної справи. Далі пояснюємо важливість детального бізнес-плану та говоримо про труднощі, з якими може стикнутись кожен підприємець. Остання частина присвячена мотивації, завдяки якій справа триматиметься "на плаву" попри будь-які виклики.

Власник першого ветеранського видавництва Марко Мельник радить не відкладати старт бізнесу: "Кожен день — це втрачені можливості".  

Фундамент бізнесу: освітні курси

Навчальні програми — чудова можливість здобути знання і знайти наставника, однодумців чи навіть партнера по бізнесу. А якщо навчання не охопить деяких специфічних питань, то їх можна легко нагуглити.

📌 Безплатний курс  "Повернення з війни: розум, тіло, соціум".

Експерти розберуть найчастіші проблеми, які стають на заваді при поверненні до цивільного життя. Ветеранам розкажуть про фізичну і психологічну реабілітацію та про права учасників бойових дій. Третій розділ курсу присвячено працевлаштуванню та створенню власної справи. 

Плануються онлайн-зустрічі з лекторами, на яких можна буде поставити запитання. Також організатори створять чат для студентів. 

📌 "Онлайн-школа для підприємців".

Фахівці "Дії.Бізнес" створили комплекс освітніх серіалів, які допоможуть підприємцям-початківцям опанувати базові поняття та розпочати власну справу.

📌 Освітній серіал "Як знайти бажану роботу після військової служби".

Автори курсу допоможуть обрати напрямок роботи, скласти резюме та підготують до успішної співбесіди. 

"Було велике бажання робити, але не було ресурсів": як отримати фінансування

На початку повномасштабного вторгнення вся команда markobook добровільно пішла захищати Україну.

"Діяльність видавництва була неактуальною, оскільки ми тоді не знали, чи буде завтра Київ окупований. Тому ми робили, все від себе залежне, щоб цього не сталося", — згадує Марко Мельник. 

Після повернення зі служби в київській ТРО Мельник почав відновлення друку книжок. "Грантова можливість від Українського ветеранського фонду дала нам можливість відновитись. Я написав план: які книжки ми хочемо видати та перевидати, щоб це було корисно не тільки нам, як ветеранському бізнесу, а й нашому суспільству та війську. Допомога від держави нас врятувала", — розповідає він. 

Як запустити ветеранський бізнес

Марко Мельник (перший ліворуч) з побратимами та книгами, які видав. Фото з особистого архіву

Грантові програми, які покривають матеріальні потреби й дають можливість втілити ідеї.

📌 Програма "єРобота".

Держава виділяє кошти на розвиток власної справи учасникам бойових дій, членам їхніх сімей та особам з інвалідністю внаслідок війни. Майбутні бізнесмени зможуть отримати від 250 тисяч до одного мільйону гривень, в залежності від кількості робочих місць, які вони створять.

📌 "Програма мікрофінансування бізнесу" від Українського ветеранського фонду.

Підприємці зможуть отримати 20 тисяч гривень, щоб купити товари та обладнання. Можна вказувати витрати з 24 лютого 2022 року до моменту оформлення заявки. 

Окрім державних програм постійно з'являються можливості від благодійних організацій та міжнародних партнерів. Зазвичай вони мають відносно короткий термін подачі заявки, тому потрібно періодично моніторити такі можливості. 

Варто покладатись не тільки на гранти, а й на власні сили: звертатись до громадських організацій і шукати людей, які готові підтримати ваш проєкт. Марко Мельник згадує: "Перший наклад книжок був профінансований моєю виплатою за поранення і за кошти друзів з «Цивільного корпусу Азову»"

Як переконати інвесторів: поради для бізнес-плану 

І грантові програми, і інвестори, окрім цікавої ідеї потребують детального плану її реалізації. Майбутній бізнесмен має розібратись, що саме він хоче втілити у власній справі та врахувати всі витрати. Програма "єРобота" має партнерів, які готові допомогти кожному ветерану скласти якісний персональний бізнес-план. 

Як запустити ветеранський бізнес

Ілюстративне фото

Експерти радять ветеранам одразу звертатись за індивідуальною консультацією, оскільки кожен бізнес по-своєму унікальний. Також важливо, що з часом грант потрібно буде повернути державі у вигляді податків і це варто прописати. 

"Завдяки бізнес-плану, я зрозумів, що моя справа має працювати по кількісних показниках. Потрібно мати план і усвідомлювати майбутню перспективу. Варто не просто інтуїтивно щось робити, а писати чіткі плани й терміни їхнього досягнення і таким чином налагоджувати робочі процеси", — додає власник markobook. 

Труднощі, з якими може стикнутись бізнес

Марко Мельник перелічив виклики, з якими стикалось його видавництво та поділився методами їхнього вирішення:

📌 Проблема: важко зрозуміти бізнес-процеси без досвіду. 

📌 Рішення: знайти професіонала, який допомагатиме керувати справою.

Мельник зазначає: "Наша директорка очолила бізнес-процеси, оскільки має відповідний досвід. Вона врятувала видавництво".

📌 Проблема: важко популяризувати продукт.

📌 Рішення: співпраця з іншими організаціями. 

Військова література — доволі специфічний сегмент книжкового бізнесу, створити попит на книги було нелегко. Мельник знаходився в постійному пошуку можливостей та зміг влаштувати співпрацю з програмою поповнення бібліотечних фондів. 

Вони влаштували постачання книжок у районні та обласні бібліотеки по всій території України, окрім окупованих територій. Завдяки цьому книгами зацікавились покупці з усіх куточків країни.

📌 Проблема: постійний брак кадрів.

📌 Рішення: прораховувати майбутнє розширення виробництва та заздалегідь шукати професійних та зацікавлених у справі фахівців.

"Ми природним чином масштабуємось, книжки замовляють все більше і більше, тому брак фахівців завжди є", — розповідає видавець. 

Як не втрачати віру у свою справу 

Ветеранський бізнес зазвичай стає відображенням світогляду військових і виконує важливу мету: популяризує патріотичні погляди та не дозволяє цивільним забути про те, що росіяни — вороги. Окрім того, що власна справа має важливу ідеологічну складову, вона підтримує економіку країни та створює робочі місця для побратимів, допомагає їм почуватися корисними й потрібними серед цивільних.

"Коли ти не просто заробляєш завдяки бізнесу, а й робиш суспільно корисну справу і вона дійсно стає людям в пригоді, тоді ти отримуєш сильну мотивацію. Вона стає запорукою власного розвитку", — зазначає Марко Мельник. 

Як запустити ветеранський бізнес

Марко Мельник (ліворуч) з побратимом під час служби. Фото з особистого архіву

Важливість ветеранського бізнесу також в тому, що він може стати справжньою терапією, як і для його власника, так і для його співробітників та клієнтів. Наприклад, основна мета markobook — допомогти авторам книг повернутись до цивільного життя та реінтегруватись в суспільство.

"Ми хотіли, щоб ветерани сприймали свій пережитий досвід, як цінний. Вони поділились ним з суспільством, і воно його оцінило. Це була певна терапія", — згадує Марко Мельник.

Найголовніше — це займатись тим, що захоплює. З хобі можна створити найкращий бізнес. Марко Мельник додає: "Я видаю те, що мені дійсно подобається. Ці книжки, на мою думку, мають бути корисні й цікаві. Коли я знаходжу людей, яким це теж важливо і потрібно та чую їхні відгуки, тоді я отримую справжню  підтримку". 

Коли ветеран зрозуміє важливість своєї справи та заручиться підтримкою однодумців — точно зможе не втрачати віру у бізнес попри будь-які перепони. А у найважчі часи варто не боятись звертатись за допомогою до рідних і близьких або до професіоналів на гарячій лінії кризової підтримки для ветеранів. 

342

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: