fbpx
Сьогодні
10:43 02 Лют 2024

Авіація рф "втратила" ще одну авіабомбу на території окупованої Луганщини

Фото: росЗМ

У тимчасово захопленому місті Зимогір'я Луганської області російський літак "упустив" авіабомбу ФАБ-500. Місцевих мешканців евакуювали.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Telegram-канал ASTRA.

Так, 1 лютого у місті Зимогір'я Луганської області на вулиці Пархоменка знайшли боєприпас, ймовірно, ФАБ-500, мешканців вулиці евакуювали.

"Огляд та вивіз боєприпасу проходитиме сьогодні, 2 лютого", – повідомляють джерела ASTRA.

Довідка

ФАБ-500 – це розроблена в за часів СРСР 500-кілограмова авіаційна бомба загального призначення з фугасною боєголовкою, яку в основному використовують ПКС Росії. Оригінальна модель М-54 випущена в 1954 році. Бомба є некерованою і сумісна з більшістю моделей радянських літаків.

Саме таку бомбу російські окупанти у березні 2022 року скинули на 9-поверховий житловий будинок у Харкові з авіації. Тоді вона не розірвалася, пробила дах та залишилася на технічному поверсі.

Зимогір'я – місто районного значення в Слов'яносербському районі Луганської області України. З 2014 року перебуває під окупацією бойовиків так званої "ЛНР".

Це не перший випадок також 27 січня російські літаки знову впустили дві авіабомби ФАБ-250 у Бєлгородській області Російської Федерації.

Так, авіабамбу ФАБ-250 виявили у хуторі Постников Корочанського району Бєлгородської області. Того ж дня ще одну авіабомбу виявили у селі Стрілкове Бєлгородського району. Влада ухвалила рішення про евакуацію близько 150 осіб, які живуть у радіусі 500 метрів від місця падіння снаряда.

Як російська авіація "губить" власні снаряди?

2 січня російська авіація скинула ракету на село Петропавлівка Воронезької області, що підтвердило російське Міноборони. Один з місцевих жителів на відео сказав, що внаслідок вибуху пошкоджена ціла вулиця.

А нещодавно на окуповане місто Рубіжне Луганської області також впала авіаційна бомба. Обидва випадки сталися під час російських бойових вильотів.

Варто зазначити, що раніше, у квітні 2023 року, російський літак Су-34 скинув авіабомбу на Бєлгород.

Тоді ж представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат не виключав, що росія може почати регулярно атакувати Україну керованими бомбами вагою 1500 кілограмів. Такі бомби завдають ударів з дистанції від 50 кілометрів від кордону з Україною.

За словами Ігната, для того, щоб збивати авіацію, яка скидає такі бомби, Україні потрібні системи Patriot, SAMP-T, сучасні літаки, наприклад, F-16.

При цьому, як будь-яка зброя рф, вона не зовсім досконала, часто ФАБи падають на території Росії, так і не долетівши до точки призначення в Україні.

У британській розвідці пояснили, що випадки, коли російська авіація скидає бомби на своїй території за останній місяць почастішали: це говорить про те, що підвищився ступінь втоми персоналу, а також про недостатню підготовку.

У британській розвідці вже і раніше пояснювали, чому військові рф періодично скидають бомби на свої міста.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: