fbpx
Сьогодні
12:41 08 Січ 2024

Над окупованим Рубіжним літак рф скинув авіабомбу: росіяни заявили про "позаштатне сходження"

Фото: ілюстративне EPA

У Луганській області військовий російський літак скинув авіаційну бомбу ФАБ-250М на місто Рубіжне, яке перебуває під тимчасовою окупацією.

Як пише Рубрика, про падіння снаряда повідомив ватажок проросійських бойовиків у Луганській області леонід пасічник.

Він заявив, що під час виконання бойових завдань літаком рф над Рубіжним "відбулося позаштатне сходження авіаційного боєприпасу ФАБ-250".

Фото: Карта DeepState
Скриншот

пасічник запевняє, що ніхто не постраждав, а жителів найближчих будинків оперативно евакуювали.

У пункті тимчасового розміщення, за його словами, зараз перебувають п'ятеро людей, зокрема двоє дітей.

Інші вирішили поїхати до родичів та друзів.

Начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор розповів:

"Бомбою ФАБ-250 загарбники влучили в житловий квартал міста, який є одним із небагатьох, що навесні 2022 року вцілів після їхніх штурмів. Тепер зазнали руйнації й ці будинки".

Зазвичай, як каже голова ОВА, окупанти під час таких своїх "позаштатних" подій посилаються на обстріли з боку українських військ., але цього разу такому "сценарію" завадили чисельні свідки.

"Вони бачили і російський винищувач, і безпосередньо сходження боєприпасу. Приховати і списати на противника не вдалося. Постраждалих госпіталізують, менш важких – перевозять до пункту тимчасового перебування. Пошук зниклих триває", – зазначив Лисогор.

Також він розповів, що хоча активність російської авіації на Луганщині є низькою, загальна кількість обстрілів із боку окупантів лише збільшилася.

Зокрема, росіяни атакували на межі Луганщини та Донеччини південніше Невського.

росія не вперше використовує авіабомби ФАБ різних типів для ударів по Україні. Зокрема, 26 травня минулого року таку ж бомбу, ФАБ-250, росіяни скинули на Нью-Йорк у Бахмутському районі. Саме там, на Бахмутському напрямку, як повідомлялося раніше, окупанти використовують удосконалені керовані авіаційні бомби ФАБ-500.

Представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат ще у квітні не виключав, що Росія може почати регулярно атакувати Україну керованими бомбами вагою 1500 кілограмів. Такі бомби завдають ударів з дистанції від 50 кілометрів від кордону з Україною.

За словами Ігната, для того, щоб збивати авіацію, яка скидає такі бомби, Україні потрібні системи Patriot, SAMP-T, сучасні літаки, наприклад, F-16.

При цьому, як будь-яка зброя РФ, вона не зовсім досконала, часто ФАБи падають на території Росії, так і не долетівши до точки призначення в Україні.

Нагадаємо, 2 січня під час масованої атаки рф на Україну одна з ворожих ракет впала на російське село Петропавлівка Воронезької області. Місцеві жителі повідомили про падіння ракети: внаслідок сильного вибуху пошкоджена вулиця.

Згодом губернатор Воронезької області Гусєв заявив, у Петропавлівці вибухнув російський боєприпас. Що саме це був за боєприпас, не повідомили.

Зауважимо, що село Петропавлівка розташоване неподалік кордону з Україною.

Масована атака рф на Україну 2 січня

У Києві зранку прогриміла серія потужних вибухів. На столицю окупанти випустили балістичні ракети.

За інформацією КМВА, сили протиповітряної оборони уразили в районі Києва всі ударні безпілотники типу Shahed, понад 60 ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток "Кинджалів". Повітряна тривога сумарно тривала майже 6 годин.

У Києві та області від російських ракет загинули по 2 людини відповідно. Окрім того у столиці 54 постраждалих, зокрема одна дитина. Пошкоджені багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також під масованим ракетним ударом опинився Харків. Там від обстрілу загинула 91-річна жінка, відомо про понад 50 постраждалих.

Пошкоджені багатоквартирні житлові будинки, інша цивільна інфраструктура.

По Харкову росія вдарила ракетами типу "Іскандер".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: