fbpx
Сьогодні
Фото, відео 21:17 01 Лют 2024

Рішення для перемоги: юна волонтерка з Чернівців вдома сама збирає дрони для військових

English version here

Фото: molbuk.ua

28-річна волонтерка з Чернівців Віолетта Олійник почала самостійно збирати дрони у себе вдома, які потім передає військовим на фронті: зокрема своєму батькові та брату, які захищають батьківщину.

Про це детально розповіла дівчина в репортажі для "Молодий буковинець", пише Рубрика.

У чому проблема?

Нарощування виробництва саме вітчизняних ударних і розвідувальних БПЛА є життєвою необхідністю для України, бо це в рази дешевше, і країна не буде залежною від інших виробників.

Нещодавно міністр цифрової трансформації Михайло Федоров навіть закликав українців приєднатися до проєкту складання FPV-дронів вдома.

Адже кожен хто допомагає у придбанні чи збиранні дронів полегшує бійцям боротьбу. Завдяки цьому воїни наближають перемогу України, яка є мрією кожної української сім'ї.

До того ж допомога військовим – це не послуга, це святий обовʼязок кожного громадянина.

Яке рішення?

У Чернівцях 28-річна волонтерка з Чернівців Віолетта Олійник почала самостійно збирати дрони у себе вдома, які потім передає військовим на фронті: зокрема своєму батькові та брату, які захищають батьківщину.

Як це працює?

За словами дівчини з Чернівців, вона швидко пройшла курси й розпочала збір необхідних на фронті БПЛА.

На збір одного безпілотника йде день. Однак після цього необхідно його налаштувати за допомогою спеціальної програми на комп'ютері, налаштувати передачу зв'язку тощо.

Дівчина з Чернівців збирає дрони

Фото: molbuk.ua

У домашніх умовах Віолетта збирає як дрони-бомбери, так і дрони-камікадзе. Другий тип трохи менший за розмірами, проте деталі дуже схожі. Загалом за короткий час вдалося зібрати 14 таких дронів.

Їй активно допомагає 82-річний дідусь. Окремо дівчина додала, що він також має військовий досвід і навіть намагався приєднатися до військових, але через вік залишився в тилу допомагати воїнам.

Дівчина з Чернівців збирає дрони

Фото: molbuk.ua

З її слів, до війни вона працювала художницею-ювеліром і створювала різні прикраси. Тепер же до цього захоплення додалося і волонтерство.

Створені вироби вона розігрує в соціальних мережах, а отримані гроші йдуть на закупівлю деталей для майбутніх дронів.

Дівчина з Чернівців збирає дрони

Фото: molbuk.ua

"До початку війни я займалася мистецтвом, робила перформанси в Чернівцях, створювала ювелірні прикраси. Не мала жодного стосунку до військової справи. Але вже понад півтора року я волонтерю: збираю кошти, купую речі на фронт і збираю дрони. Допомагає мені дідусь. Він у мене дуже активний волонтер", — розповідає Віолетта.

Захоплення дронами в неї з'явилося після того, як її батько, що воює, попросив дізнатися, яка ціна БПЛА для представників ЗСУ.

Виявилося, що їхня вартість скрізь приблизно однакова, проте роль відіграють черги, які дуже великі. Іноді доводиться чекати місяць, якщо не більше. Тому Віолетта прийняла рішення почати збирати їх самостійно.

Уже після навчання вона швидко замовила деталі та зібрала свій перший дрон.

"Збирати дрон не важко. Для нього потрібні насамперед інструменти: паяльник, двосторонній скотч, кусачки, припій. Усі деталі здебільшого замовляю в Китаї. Якщо хлопцям на фронті дрон потрібен терміново, то деталі можна купити й в Україні, але це дорожче", — продовжує мешканка Чернівців.

Як уточнила дівчина, дрон-камікадзе з акумулятором обходиться майже в 17 тисяч гривень, а дрон-бомбер — близько 19 тисяч.

Варто додати, що військові вже встигли схвалити дрони, які збирає 28-річна дівчина і попросили її надіслати ще. Вона також закликала людей, у яких є така можливість, приєднуватися.

Нагадаємо, що у Львівській області під час аукціону у Мостиськах, який організували на підтримку Благодійного проєкту "Пташки Перемоги", зібрали близько 2,4 млн грн на безпілотники для українських захисників та захисниць.

Також в Україні успішно протестували новий безпілотник-камікадзе з реактивним двигуном.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: