fbpx
Сьогодні
Фото 22:40 31 Січ 2024

У Вінниці родина загиблого захисника відкрила книгарню в пам'ять про сина: як працює це рішення

Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці родина загиблого бійця мотопіхотної бригади Миколи Рачка відкрила у пам'ять про сина книгарню.

Про це розповідає Рубрика, посилаючись на Суспільне.

У чому проблема?

З перших днів повномасштабного вторгнення 27-річний Микола Рачок пішов захищати країну: без бойового досвіду та військової спеціальності. Служив у 58-мій окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Івана Виговського. Загинув оборонець 21 липня 2022 року на Донеччині у бою з "вагнерівцями".

Сестра військового Антоніна Люлька розповіла Суспільному, що брат мріяв про власну книгарню. Він був філологом, журналістом та поетом. Вищу освіту її брат здобув у Національному університеті "Києво-Могилянська академія", спеціальність "Філологія". Працював у різних медіа, був редактором автомобільного порталу InfoCar.

У Вінниці родина загиблого захисника відкрила книгарню

Фото: Суспільне Вінниця

"Коля мріяв про власну книгарню-кав'ярню. Але, окрім книг, які люди можуть прийти погортати, купити, щоб це було місце – простором спілкування, куди можна буде запрошувати людей, яким є що сказати, розповісти. "Герої" – бо він герой. Він в принципі герой, без того, щоб іти туди. Бо він завжди був героєм для всіх. Своїм мисленням. Ставленням до людей. І всюди герої. Тому ми вирішили, що будуть "Герої", — сказала Антоніна Люлька.

У Вінниці родина загиблого захисника відкрила книгарню

Фото: Суспільне Вінниця

Яке рішення?

Літературний простір "Герої" запрацював по вулиці Миколи Оводова у Вінниці.

Від задуму до реалізації пройшло 10 місяців. Відкрили книгарню на виплати, які родина отримала за загиблого воїна. У літературному просторі, окрім продажу книг, організовуватимуть тематичні вечори, зустрічі з письменниками, волонтерами, військовими.

У Вінниці родина загиблого захисника відкрила книгарню

Фото: Суспільне Вінниця

Як це працює?

Книгарня буде працювати щодня з 10 до 20 години. Щосуботи тут будуть приймати гостя з літературного світу, автора, людину з видавничої справи. Також планують запрошувати репортерів, які зараз працюють на Сході України.

"Таких людей я б хотіла бачити тут. Я б хотіла, щоб вони розказували нам про те, що трапляється там. Тут будуть люди, які будуть розповідати по правду, реальність для того, щоб ми могли більше цінувати те, що роблять там наші хлопці", — сказала Антоніна Люлька.

У книгарні провели вечір пам'яті, присвячений Миколі Рачку. Друзі, знайомі та рідні ділилися спогадами про нього не лише як про оборонця, а і як про всебічно розвинену особистість.

У Вінниці родина загиблого захисника відкрила книгарню

Фото: Суспільне Вінниця

"Він був талановитим редактором. Він тонко і чітко розумів стилістику, подачу слова. Він дуже був відданий справі, відповідальною людиною, був мудрою людиною. Я дуже мало таких людей знаю. Всебічно розвинута та розважлива. Я знав, що я зможу з ним радитися, просити в нього поради", — сказав колега Миколи та видавець Кирило Безкоровайний.

Друг полеглого оборонця Анатолій Шульгат сказав що така книгарня — пам'ять про Миколу.

"Я б усе віддав, аби він був живий. Добре мати такі місця, як це, в пам'ять про нього. Але це не компенсує втрату. Взагалі такі люди, як він, не мають гинути на цій війні. Якщо брати місце, яке підходить його особистості — це ось ця книгарня, бо дійсно його родичі вклали душу, його ідеї. Це продовження духу, який він ніс. Продовження його особистості. Бо дійсно, з чим Коля в мене асоціюється, то це з філологією, з любов'ю до книжок, з любов'ю до культури. Мені важко знайти у своєму житті більш культурно розвинуту особистість, якій цікаво все в цьому житті, дуже начитану", — сказав Анатолій Шульгат.

У Вінниці родина загиблого захисника відкрила книгарню

Фото: Суспільне Вінниця

"Це була його мрія, і вона сьогодні здійснюється. Мені було дуже важливо бути з близькими, рідними Колі. Бо це місце сили. Дуже тепле, красиве, з приємною енергетикою, з цінностями й з історією. Коля – це про чуйність, цінності й про любов і турботу. Це дуже особливе місце", — розповіла подруга Ірина Шеремета.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: