fbpx
Сьогодні
20:23 12 Січ 2024

США прагнуть підписати з Україною безпековий договір, – посол

Фото: Михайло Федоров/Telegram

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк заявила, що США прагнуть підписати з Україною безпековий договір, коментуючи новину про підписання такого документа з Великою Британією.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на "Європейську правду".

За її словами, досягнення подібної домовленості є завданням, яке поставив президент США.

"Як сказав президент Байден, ми прагнемо допомогти Україні захиститися та стримати майбутню агресію. Ми вже почали двосторонні консультації з вашим урядом, з офісом президента, з урядовими установами, і ми обговорюємо з ними те, якими можуть бути безпекові зобов'язання з нашого боку. Наразі було два раунди, і переговори продовжаться, адміністрація Байдена прагне цієї домовленості", – наголосила дипломатка.

Брінк не розкрила подробиці угоди, оскільки переговори ще тривають. Утім, вона наголосила, що США виступають за вступ України до НАТО і безпекова угода покликана створити "міст для гарантування безпеки", доки це членство не стало реальністю.

"G7 анонсувала підтримку безпекових гарантій, двосторонніх та багатосторонніх, що будуть таким мостом", – додала пані посол.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак підписали угоду у сфері безпеки між Україною та Великою Британією.

Угода зокрема передбачає оборонне та військове співробітництво, морську безпеку, співпрацю в галузі оборонної промисловості, захист критичної інфраструктури, політичне, економічне та гуманітарне співробітництво, а також співпрацю на випадок майбутнього збройного нападу.

Основними компонентами зобов'язань щодо безпеки, наданих Україні Сполученим Королівством в угоді, є:

  • надання Україні всебічної допомоги для захисту та відновлення територіальної цілісності в її міжнародно визнаних кордонах, включно з територіальним морем і вільною економічною (морською) зоною, відбудовою національної економіки і захисту її громадян;
  • запобігання та активне стримування і протидія будь-якій військовій ескалації та/або новій агресії з боку Російської Федерації;
  • підтримка майбутньої інтеграції України до євроатлантичних інституцій, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності з НАТО.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: