fbpx
Сьогодні
12:45 26 Січ 2024

Безбар’єрні простори, послуги для ветеранів, волонтерів, ВПО: якими будуть Центри Життєстійкості, що починають працювати в Україні з січня?

English version here

Днями Кабінет Міністрів підписав законопроєкт про Центри Життєстійкості – це дружні для громади безбар'єрні простори, на базі яких надаватимуться соціальні послуги: психосоціальну підтримку, допомогу ветеранам, правничу допомогу та консультації про працевлаштування, також облаштують простір для зборів та громадських активностей.

Про це інформує Рубрика.

Як зауважив Денис Шмигаль, кошти на фінансування послуги надає держава, а місцева влада забезпечує приміщення та організовує роботу центрів. Він наголосив, що в перспективі такий простір має створити кожна громада.

Програму Життєстійкості як стратегічне рішення для згуртованості громад у кризові часи презентували на експертній зустрічі "Філософія Життєстійкості", у якій взяли участь представники міністерств, НГО, міжнародних організацій, громадянського суспільства та експертів із соціальних трансформацій, задіяних у сфері захисту ментального здоров'я українців. Подивитися трансляцію події можна за посиланням.

Просту інструкцію, як перетворити старі приміщення – у комфортні та безбар'єрні простори, не витрачаючи на це багато коштів та зусиль, презентувала Вікторія Тітова, директорка Big City Lab.

Центри Життєстійкості

Українська команда розробила Посібник – путівник із створення Центрів Життєстійкості для тих громад, хто взявся реалізувати Всеукраїнську програму ментального здоров'я "Ти як?", ініційовану першою леді України Оленою Зеленською. Він створений урбан-бюро Big City Lab за ініціативи Міністерства соціальної політики та за підтримки українського агрохолдингу Астарта.

Посібник безкоштовний та містить рекомендації з облаштування просторових рішень (укриття, зона паркування авто та велосипедів, відпочинку, фойє, дитяча ігрова кімната, доступна вбиральня, кімната догляду за дитиною, для групових занять, індивідуального консультування) з урахуванням психологічного комфорту відвідувачів та найдрібніших деталей, що допоможуть зробити простір безбар'єрним.

"Окрім безпосередньої послуги життєстійкості, у таких Центрах будуть послуги громадських організацій, ветеранські послуги, правові, оскільки вони дуже часто йдуть в комплексі до всіх соціальних потреб людини. І, звісно, будуть послуги служби зайнятості. Бо наше завдання – повернути кожну людину до економічної самостійності. Це є пріоритет. Кожен має відчувати власну гідність, мати самостійний дохід та бути реалізованим, мати можливість заробляти і розуміти, що є частиною суспільства через власний заробіток і власну працю", – зазначила Оксана Жолнович, Міністерка соціальної політики України.

Центри Життєстійкості

Як пояснила Вікторія Тітова:

"Ми чудово розуміємо, що подібні простори будуть створюватися й у великих містах, і в маленьких селах. Тож ми дивилися, яким чином ми можемо створити єдиний посібник, який би пояснював, яким чином можна будь-де відкрити простір, який був би безбар'єрним, гарним і недорогими в реалізації".

А засновник та гендиректор агрохолдингу Астарта Віктор Іванчик додав:

"Ідея Життєстійкості повинна стати українською національною ідеєю, нашим прагненням досягти Перемоги і максимально швидко відновитися після. Астарта стала стратегічним партнером Міністерства соціальної політки у реалізації програми Життєстійкості і це для нас дуже природньо. Ми віримо в кінцевий успіх цієї ініціативи і будемо допомагати методологічно, експертно і фінансово. Але найголовніше – знайти і розвивати лідерів на місцях, щоб ця програма набула реальної життєдайної сили, сталості і самозарадності з боку самої громади. Закликаю долучатися до програми і нових партнерів: бізнеси, громадські організації, волонтери, фонди, щоб створити такі простори у кожній українській громаді".

Центри Життєстійкості

Довідка

Центри Життєстійкості – місце для комплексної психосоціальної підтримки для всіх, хто її потребує. В перших пілотних центрах вже отримують допомогу військовослужбовці, їхні дружини та діти; ті, хто втратив дім і вимушено переїхав у нове місто. Завантажити посібник може кожен охочий безкоштовно за посиланням.

Як повідомлялось, опираючись на ізраїльський досвід, Міністерство соціальної політики планує відкрити в Україні 20 Центрів життєстійкості. Тут зможуть отримати соціально-психологічну допомогу 3,6 млн українців.

Нагадаємо, в Україні стартувала інформаційна кампанія "Ти як?" про важливість піклування про власне психічне здоров'я. Її реалізують у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська.

Також Рубрика розповідала, як зберегти фізичне та ментальне здоров'я дитини під час війни: досвід провідних психологів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: