fbpx
Сьогодні
09:30 24 Січ 2024

У кожній громаді функціонуватиме Центр життєстійкості: у чому рішення

Фото: З відкритих джерел

23 січня Кабінет міністрів України затвердив порядок організації та функціонування Центрів життєстійкості, в яких будуть надавати соціальні послуги, відбуватиметься консультування та соціально-психологічна допомога.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, пише Рубрика.

У чому проблема?

Повномасштабне вторгнення суттєво вплинуло на емоційний стан українців: почуття безпеки замінила постійна тривожність та невпевненість у завтрашньому дні. 

За даними ВООЗ, 15 млн громадян України потребують соціально-психологічної підтримки, з них 9,6 млн можуть мати проблеми з ментальним здоров'ям.

Ця війна, навіть після того, як закінчиться нашою перемогою, "відіграватиметься" на психіці щонайменше найближчі ще сім – десять років. 

Тому, зі слів заступниці міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Ганни Пророк, є велика потреба відкриття таких центрів, де надаватимуть психологічну підтримку.

Адже соціальні дослідження показують, що 71% українців відчувають стрес або постійну тривожність.

Яке рішення?

23 січня Кабінет міністрів України затвердив порядок організації та функціонування Центрів життєстійкості, в яких будуть надавати соціальні послуги, відбуватиметься консультування та соціально-психологічна допомога.

Як це працює?

Зі слів Шмигаля, це відкриття таких Центрів життєстійкості є частиною Всеукраїнської програми ментального здоров'я.

"У перспективі такий простір має створити кожна громада", – розповів прем'єр.

Шмигаль повідомив, що кошти на фінансування послуги надаються коштом державного бюджету. Своєю чергою місцева влада забезпечує приміщення та організовує роботу центру.

Наразі пілотний проєкт реалізується в п'яти регіонах.

"Встановлюємо критерії доступності, інклюзивності, безбар'єрності для цих установ. А також безпеки – кожен центр повинен мати своє укриття", – розповів прем'єр.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики України повідомило роботу над створенням центрів життєстійкості.

Заступниця міністра розповіла, що в центрі працюватиме мультидисциплінарна команда та менеджер з інформування. Він буде надавати допомогу із консультування щодо отримання різних соціальних послуг та долучення до навчальних заходів.

Також передбачають роботу психолога та координатора по роботі з волонтерами.

За домовленостями Міністерства соцполітики з Посольством Ізраїлю в Україні навчання спеціалістів для центрів проводитимуть ізраїльські фахівці.

Нагадаємо, в Україні стартувала інформаційна кампанія "Ти як?" про важливість піклування про власне психічне здоров'я. Її реалізують у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, яку ініціювала перша леді України Олена Зеленська.

Також Рубрика розповідала, як зберегти фізичне та ментальне здоров'я дитини під час війни: досвід провідних психологів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: