fbpx
Сьогодні
12:47 25 Січ 2024

СБУ через падіння Іл-76 у рф відкрила кримінальне провадження, а в росії заявили про виявлення "чорних скриньок"

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області рф. А в росії заявили, що знайшли обидві "чорні скриньки" військово-транспортного літака Іл-76.

Про це  інформує Рубрика з посиланням на пресслужбу СБУ та  на Радіо Свобода із посиланням на російські ЗМІ.

"Розслідування здійснюється за ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Наразі СБУ проводить комплекс заходів для з'ясування усіх обставин падіння літака", — йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування нині триває.

А російські ЗМІ повідомляють, що обидві "чорні скриньки" військово-транспортного літака Іл-76, що розбився напередодні в Бєлгородській області, знайдені.

Зазначається, що прилад реєстрації параметрів польоту та мовний самописець, які були у хвостовій частині Іл-76, найближчим часом доправлять до москви.

Розшифровкою бортових самописців займеться лабораторія Міноборони рф.

Проте джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які загарбники використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України, хоча у Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Він поінформував, що викликав для доповіді щодо ситуації з падіння літака та обміну військовополоненими:

  • міністра оборони Рустема Умєрова,
  • Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного,
  • керівника Генерального штабу ЗСУ Сергія Шапталу,
  • очільника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирила Буданова ,
  • главу Служби безпеки України Василя Малюка.

"Очевидно, що росіяни граються із життями українських полонених, із почуттями рідних та з емоціями нашого суспільства. Потрібно встановити всі чіткі факти. Настільки, наскільки це можливо, враховуючи, що падіння літака сталося на російській території – поза нашим контролем. "Факти" – це головне слово зараз", – наголосив Президент.

Зеленський підкреслив, що заслухав Головнокомандувача та Генштаб ЗСУ щодо застосування Повітряних сил. Він додав, що ГУР МОУ займається зʼясуванням долі всіх полонених, а СБУ розслідує всі обставини.

"І я дав доручення міністру закордонних справ України поінформувати партнерів щодо наявних даних в України. Наша держава буде наполягати на міжнародному розслідуванні", – резюмував глава Української держави.

Що відбулося з російським вантажним літаком Іл-76

Раніше Рубрика писала, що у Бєлгородській області російської федерації упав після зльоту ворожий військовий літак Іл-76.

За заявами міноборони рф, на борту якого можливо знаходилися українські військовополонені.

Згодом стало відомо, що усю необхідну інформацію щодо російського літака Іл-76, який впав у росії, збирає та аналізує український координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та інші профільні структури: у рф стверджують, що на борту були українські полонені.

Своєю чергою український омбудсмен Дмитро Лубінець закликав не робити передчасних висновків щодо загибелі українських полонених.

Варто додати, що у ГУР підтвердили, що саме 24 січня готувався обмін полоненими з росією: його призупинили.

В Офісі Президента заявили, що прокоментують інформацію щодо Іл-76 пізніше.

Генштаб ЗСУ зробив першу заяву на тлі падіння Іл-76 у росії.

У ГУР зазначили, що запланований між Україною та росією обмін військовополоненими не відбувся. Хоча українська сторона свою частину домовленостей виконала.

В ISW зазначили, що російські пропагандисти використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні й підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: