fbpx
Сьогодні
17:58 25 Січ 2024

98% угорців підтримують антиукраїнську політику свого уряду, - опитування

English version here

Угорський уряд оприлюднив результати опитування, в якому 98% респондентів нібито підтримують його антиукраїнську позицію, зокрема, і щодо війни в Україні.

Про це пише "ЄП".

Як повідомляють, опитування, яке називається "національна консультація", містило 11 питань про війну в Україні, ЄС, зовнішню й економічну політику.

Голосування на ньому жодним чином не перевіряється.

Результати "консультації" свідчать, що в кожному з 11 питань абсолютна більшість – від 97,5% та більше – підтримали позицію угорського уряду.

У партії влади "Фідес" окремо наголосили, що 98% угорських виборців замість постачання зброї підтримують "припинення вогню й мир у нашого сусіда", а також проти "мігрантських гетто" й за "посилення положень про захист дітей".

Якщо судити з опублікованих даних, у "національній консультації" уряду Угорщини віддали понад 1,5 мільйона голосів.

Це менш як 15% від зареєстрованих угорських виборців і приблизно стільки ж, скільки голосували на попередній "консультації".

"Ми взяли до уваги національні консультації, як і те, що в них взяла участь дуже незначна кількість людей", – сказав тоді речник Євросоюзу Петер Стано. 

Він також тоді наголосив, що всі рішення про санкції в ЄС ухвалюються державами-членами одноголосно.

"До цього часу держави члени ухвалили 9 широких пакетів санкцій проти Росії за її незаконну агресію проти України, відображаючи політику ЄС, погоджену 27 державами-членами і яка стверджує, що ми стоїмо з Україною і підтримуємо Україну різними шляхами", – нагадав Стано.

Крім того, як раніше з'ясувала "ЄП", на "консультації" можна було голосувати кілька разів і навіть без наявності угорського громадянства, що дозволяє висловити обґрунтовані сумніви в репрезентативності такого голосування.

Нагадаємо, питання стосувались:

  • війни Україні та Ізраїлі,
  • вступу України до ЄС,
  • комунальних платежів,
  • заморожування відсоткових ставок,
  • податку на додатковий прибуток,
  • іноземного впливу на угорську політику,
  • закону про захист дітей.

З Україною були пов'язані чотири питання, й усі вони були сформульовані маніпулятивно.

Нагадаємо, що Європейський парламент схвалив спільну резолюцію, яка закликає Європейську Раду й держави-члени визначити, чи вчиняла Угорщина серйозні й постійні порушення цінностей Євросоюзу. Це рішення може позбавити державу права голосу.

Позиція Угорщини щодо України

Як відомо, Угорщина й Україна майже не вели контактів на високому рівні після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Однак в останні тижні вони активізувались на різних рівнях.

Раніше Зеленський заявив, що під час короткої зустрічі в Аргентині він просив Орбана назвати хоча б одну причину, чому Україна не має бути в ЄС.

Варто зазначити, що ЄС схвалив виділення Угорщини 10 млрд євро минулого тижня. Однак, будь-яке подальше виділення коштів, швидше за все, зустріне жорсткий опір. Інші 20 млрд євро, які належать Угорщині, утримуються відповідно до окремої процедури, яка дає Брюсселю необхідні важелі.

Питання допомоги Україні розглядатиметься на окремому саміті ЄС на початку лютого.

Щоб схвалити угоду про надання пакета допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024-2027 роках, країни-члени Європейського Союзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: