fbpx
Сьогодні
Відео, фото 20:21 21 Січ 2024

Бебі-бум триває: на "Вернадському" народилися дитинчата поморників

Фото: скриншот відео

Під час обстеження сусідніх островів Скуа, Блек та Шелтер полярники зі станції "Академік Вернадський" виявили дитинчат південнополярних поморників.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Національний антарктичний науковий центр.

Загалом на островах полярники нарахували близько двох десятків гнізд цих птахів.

У більшості з них уже є по двоє малюків, повідомляють у Національному антарктичному науковому центрі.

"Ці пухнасти такі крихітні й незграбні, але уважно спостерігають за світом намистинками чорних очей", – розповідають біологи.

Відео з дитинчатами поморників поділився біолог 28-ї УАЕ Сергій Глотов.

Південнополярні поморники належать до головних пернатих хижаків Антарктики.

Вони полюють на яйця і малечу пінгвінів та інших птахів, а також відбирають їжу в синьооких бакланів і пінгвінів, коли ті повертаються до гнізд з повними волами харчів, зазначають у центрі.

"Прилітають південнополярні поморники в наш район на шлюбний сезон пізньою антарктичною весною. Можуть гніздувати як колоніями, так і парами. Відкладають 1-2 яйця, з яких десь за місяць вилуплюються пташенята", – продовжують полярники.

Фото: скриншот відео

Малюків спочатку по черзі годують батьки, а вже після зміни пуху на пір'я вони почнуть літати і самостійно харчуватися.

Це відбувається приблизно за два місяці після народження.

Довідка

Поморник рід сивкоподібних птахів, єдиний у родині поморникових (Stercorariidae). Містить 7 видів.

Для поморникових характерний короткий, але великий дзьоб, обтягнутий шкірою. На кінчику він злегка плескатий, а біля основи закруглений. Верхня частина дзьоба гачкоподібна і зігнута вниз, а нижня утворює поглиблення, до якого прилягає верхня. Невеликі й тонкі ніздрі розташовані далеко попереду. Кігті дуже гострі та вигнуті. Крила довгі та тонкі, а на кінцях виглядають гострими. Хвіст має округлу форму і складається з дванадцяти пір'їн. В поморникових темно-сіре оперення, яке виглядає однаково як влітку, так і узимку.

Поморники гніздяться на скелястих узбережжях та островах Арктики та Антарктики. Мандрівні, блукаючі, негніздові птахи трапляються вздовж узбережжя та у відкритому морі по всьому світі. Вони навіть були помічені на Південному полюсі.

Зокрема в Україні спостерігали чотири види — поморника великого, середнього, короткохвостого та довгохвостого.

Як раніше повідомляла Рубрика, українські біологи з дослідницької станції "Академік Вернадський", яка розташована на острові Галіндез, у середині січня очікують справжнього бебі-буму. На початку січня там вже вилупилися понад 750 пташенят субантарктичних пінгвінів.

Також ми писали раніше, що біля станції "Академік Вернадський" з'явилися перші в цьому році пташенята субантарктичних пінгвінів. Тоді перших цьогорічних вісьмох пташенят субантарктичних пінгвінів виявив біолог 28-ї української антарктичної експедиції Сергій Глотов.

Окрім того, українські полярники показали дитинчат домініканських мартинів та крячків полярних, які народились на сусідньому острові в Антарктиді.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: