fbpx
Сьогодні
19:40 31 Гру 2023

Україна на 2 роки продовжила програму досліджень в Антарктиці: для чого це рішення

Фото: mon.gov.ua

Україна в Антарктиці й надалі проводитиме дослідження та забезпечуватиме безперебійну роботу станції "Академік Вернадський" та криголама "Ноосфера". Кабінет міністрів ухвалив відповідну постанову.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти України, пише Рубрика.

У чому проблема?

Євген Дикий зауважив, що Україна проводить власні дослідження в Антарктиці з лютого 1996 року – коли отримала від Великої Британії станцію "Фарадей", що нині має назву "Академік Вернадський".

Відтоді Україна постійно розвивала та розширювала наукову програму, а також зберегла унікальні ряди безперервних спостережень, частина яких є найдовшою на крижаному континенті.

Наприклад:

  • вимірювання показників погоди тут тривають з 1947 року,
  • вимірювання магнітного поля Землі – з 1954-го,
  • вимірювання рівня озону в атмосфері – з 1957-го.

"Ці дані – безцінні, саме за ними ми зараз бачимо, як змінюється клімат на планеті, як теплішає Антарктика, яка динаміка озонової діри тощо. Це величезний внесок українських вчених саме для всього людства. І ми маємо цим пишатися і це підтримувати навіть в найскладніші часи", – зазначив очільник НАНЦ.

Яке рішення?

Саме тому Уряд прийняв постанову, що продовжує термін дії Державної цільової науково-технічної програми досліджень в Антарктиці до 2025 року (включно).

Як це працює?

Зазначається, що таке рішення дасть можливість упродовж наступних двох років проводити та фінансувати українські антарктичні експедиції.

"Навіть в умовах повномасштабної війни ми не маємо права зупиняти нашу антарктичну програму. Адже, по-перше, це перекреслить всі ті інвестиції, які вже зробила Україна в дослідження Антарктики за 28 років, а потім для відновлення нам знадобиться в рази більше коштів, ніж витрачається зараз на підтримку роботи експедицій", – пояснив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Фото: mon.gov.ua

Він також наголосив, що присутність в Антарктиці – це можливість долучатися до глобальних дослідницьких проєктів, робити науку планетарного масштабу на рівні з передовими країнами світу.

Україна бере участь у багатьох міжнародних ініціативах, і це питання як престижу України на світовій арені, так і мотивації вчених залишатися в Україні, а не емігрувати.

Як повідомляла Рубрика, українські полярники візьмуть участь у міжнародному дослідженні забруднення Антарктики.

Також повідомлялось, що до міжнародної мережі інфраструктур для полярних досліджень увійдуть українська арктична станція "Академік Вернадський" та криголам "Ноосфера". Це стало можливим завдяки виграному проєкту ЄС "Горизонт Європа".

Окрім того, Україна підтримала світовий заклик щодо льодовиків та полюсів і доєдналася до важливої міжнародної ініціативи зі збереження кріосфери.

Нагадаємо, що до міжнародної мережі інфраструктур для полярних досліджень увійдуть українська арктична станція "Академік Вернадський" та криголам "Ноосфера". Це стало можливим завдяки виграному проєкту ЄС "Горизонт Європа".

А вночі 11 грудня український науково-дослідний криголам "Ноосфера" знову дійшов до антарктичної станції "Академік Вернадський".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: