fbpx
Сьогодні
11:28 18 Січ 2024

Рішення для перемоги: 78 артустановок Caesar для України виготовить Франція

English version here

Фото: Фейсбук/ Залужний

Франція виготовить 78 самохідних артилерійських установок Caesar для потреб українських військових

Про це заявив французький міністр оборони Себастьян Лекорню в інтерв'ю Le Parisien, пише Рубрика.

У чому проблема?

Ще з весни 2022 року українська армія для оборони та звільнення окупованої росією землі використовує артилерію західного зразка. Все починалося зі 155-міліметрових американських гаубиць, але на цей момент партнери України передали понад десяток систем у різних калібрах.

Франція 22 квітня 2022 року вирішила надати Україні САУ Caesar калібром 155-мм у кількості 12 гаубиць із запасів французької армії.

Згодом міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна оголосила, що уряд продовжить постачання Україні 155-міліметрових самохідних артилерійських установок Caesar.

Проте росія все ще переважає у кількості такого необхідного озброєння для успішного ведення бойових дій.

Тому на сьогодні Україна потребує перш за все додаткової артилерії, а також інших наземних засобів ураження. Оскільки росія не припиняючи постійно обстрілює всю прифронтову територію з артилерійських систем. Особливо потерпають населені пункти, що знаходяться поблизу лінії фронту.

Яке рішення?

Франція виготовить 78 самохідних артилерійських установок Caesar для потреб Збройних сил України.

Як це працює?

Зазначають, що САУ Caesar є "флагманом французької артилерії".

Артилерійська установка має калібр 155 мм і здатна вести вогонь на відстань до 42 км. При цьому робить близько 6 пострілів за хвилину.

Безконтактні детонатори для САУ Caesar дають можливість підривати снаряди в повітрі, до безпосереднього контакту з ціллю або якою-небудь поверхнею.

САУ Caesar із Франції у ЗСУ

Фото: Фейсбук/ Залужний

Артустановка може рухатися зі швидкістю 80 км/год по дорозі та 50 км/год бездоріжжям.

САУ Caesar із Франції у ЗСУ

Фото: Фейсбук/ Залужний

"Тоді як західна військова допомога вичерпується, Франція впроваджує в себе режим воєнної економіки", – зауважив Лекорню.

Очільник французького оборонного відомства додав, що Україна сама готова вкласти частину своїх ресурсів в озброєння.

"Вона щойно придбала шість установок за власні кошти, щоб розпочати ініціативу", — додав міністр.

Також Себастьян Лекорню анонсував до Франції 18 січня візит свого українського колеги Рустема Умерова і повідомив про заплановане спільне відвідування заводу Nexter у Бурже, де виробляють САУ Caesar.

Проте міністр оборони України Рустем Умєров "з безпекових міркувань" скасував візит до Франції, який планувався. Посадовець хотів взяти участь у запуску "артилерійської коаліції" для допомоги Україні.

Що відомо про артилерійську коаліцію

З 1 січня в столиці Франції — Парижі — почала працювати Коаліція артилерії з посилення української армії, у межах якої Україна сподівається отримувати додаткові самохідні артилерійські установки Caesar та боєприпаси до них, а також впроваджувати штучний інтелект у їхнє управління.

18 січня у Парижі сьогодні запускають "артилерійську коаліцію", яка має на меті зміцнити можливості України проти росії. Цю коаліцію очолюють Франція та США, вона діє в межах Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн".

До "артилерійської коаліції" приєднаються 23 країни. Вона має на меті "об'єднати зусилля, щоб допомогти Україні мати артилерію — у короткостроковій і довгостроковій перспективі", пояснювали в Міноборони Франції.

Планувалося, що Рустем Умєров і його французький колега Себастьян Лекорню 18 січня у другій половині дня поїдуть на промислові об'єкти Nexter у Бурже, де виробляють самохідні артилерійські установки Caesar, і на ракетний корабель MBDA у Сель-Сен-Дені.

Оскільки Умєров не прибуде, зустріч відбудеться в онлайн-форматі.

Нагадаємо, що у квітні 2023 року на бойове чергування в Україні заступили данські САУ Caesar.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: